Porodica se izgubila na planini, imali malo vode i pitu

S malo vode i jednom pitom na planinu Čvrsnicu pošla je šestočlana porodica, uključujući i dvoje djece, a kako se naveče nisu vratili u svoj pansion, alarmirana je Gorska služba spasavanja iz Jablanice, koja ih je pronašla tek sutradan ujutru, promrzle i iscrpljene.

Tako je okončana agonija muškarca, njegove supruge i dva sinčića te punice i šurjaka, porijeklom iz BiH, a nastanjenih u Francuskoj, koji su noć proveli na teško pristupačnom terenu, na nimalo prijatnoj temperaturi od svega sedam stepeni iznad nule, a duvao je i jak vjetar.

Iz Saveza gorskih službi spasavanja u BiH saopšteno je da se ova porodica u srijedu uputila na izlet planinarskom stazom prema vrhovima Čvrsnice, iz pansiona na Risovcu, inače planinskom naselju u opštini Jablanica.

“U grupi je bilo četvoro odraslih ljudi i dvoje djece od četiri i devet godina. Kako se do kraja dana nisu vratili, vlasnik pansiona alarmirao je Gorsku službu spasavanja. GSS Jablanica odmah po dojavi pokrenuo je žurnu akciju potrage s osam obučenih gorskih spasavalaca i vlasnikom pansiona”, navodi se u saopštenju iz Saveza gorskih službi spasavanja u BiH.

Kako se dodaje, nakon cjelonoćne potrage, u četvrtak u šest sati ujutru porodica je, promrzla i iscrpljena, pronađena ispod vrha Mali Vilinac.

“Mlađi dječačić je drhtao”, priča za “Nezavisne novine” Ajdin Jašarević, načelnik Gorske službe spasavanja Stanice Jablanica, koji je bio jedan od članova tima koji je pronašao ovu porodicu.

Prema njegovim riječima, izletnici su svoje znanje i vještine precijenili, a u međuvremenu su sreli još jednu grupu turista koji su ih posavjetovali da koriste prečicu.

“Uhvatio ih je mrak i nastali su problemi. Oko 23 sata naveče zvao nas je vlasnik pansiona pošto se nisu vratili. Brzom reakcijom izašli smo na teren, krenuli u potragu i locirali ih ujutru”, rekao je Jašarević za “Nezavisne novine“.

Kako je dodao, kada su pronašli izletnike, oni su bili vidno iscrpljeni, ali i promrzli.

“Baka to dvoje djece, inače šezdesetčetvorogodišnjakinja, bila je baš iscrpljena i dobrim dijelom puta smo morali da je nosimo”, istakao je Jašarević.

Na turiste apeluje da ne idu u planinu bez vodiča ili savjeta iskusnog planinara te da sa sobom ponesu adekvatnu odjeću za boravak u prirodi, kao i dovoljno vode i hrane.

“Oni to nisu uradili. Njih šestoro ponijelo je jednu pitu i sasvim malo vode”, rekao je Jašarević.

Spasioci kažu da je u ovakvim situacijama izuzetno važno da gorske službe spasavanja budu blagovremeno obaviještene o nestanku.

Ostavite komentar: