Porast cijena: Proglašeno stanje ugrožene bezbjednosti snabdijevanja strujom

30.11.2023. | 15:49

Vlada Federacije BiH /FBiH/ proglasila je stanje ugrožene bezbjednosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu, čime je stvoren pravni osnov za kontrolu cijena struje.

Donošenjem ove odluke stvoren je pravni osnov da Vlada FBiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji, odnosno da u stanju ugrožene bezbjednosti snabdijevanja može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena električne energije.

Vlada FBiH je međunarodnim aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli dodijelila ukupno 3,6 miliona KM za unapređenje avio-saobraćaja.

Donesena je odluka kojim su utvrđeni prijedlozi Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH za oslobađanje plaćanja putarine za dizel goriva u narednoj godini rudnicima u FBiH i “Željeznicama FBiH”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Na sjednici je donesena odluka o pokretanju izrade strategije razvoja namjenske industrije FBiH za period od 2024. do 2034. godine, kojom će biti definisane politike razvoja sektora namjenske indurstrije, strateški ciljevi i prioriteti, kao i poboljšanje i stabilnost njenog poslovanja.