Poplave zadale težak udarac: Stanovništvo Sarajevsko-romanijske regije sabira štetu

​Nakon obilnih padavina, koje ne pamte ni najstariji stanovnici Trnova, klizišta, bujične vode, prije svega rijeka Željeznica, ostavili su strašne posljedice.

U mjesnoj zajednici Kijevo otežano je snabdijevanje vodom za piće.

Ništa manje teška situacija i u Istočnoj Ilidži, gdje je Željeznica odnijela lokalni put u naselju Krupac. U Osnovnoj školi “Јovan Dučić” u Kasindolu danas nije bilo nastave.

Opštinske komisije popisuju štetu na terenu. Sve rijeke na području Istočnog Sarajeva su u koritima, ali stanovništvo strepi da bi eventualno nove padavine mogle prouzrokovati nova izlivanja i klizišta.

Nabujala Željeznica ali i planinski potoci ostavili su pustoš u trnovskom naselju Kijevu. Mještani u nevjerici gledaju nanose mulja u podrumima kuća i dvorišta.

“Podrumska prostorija je bila poplavljena do pola. Pamtite li ovakvu nepogodu? Јa za svojih 45 godina ne pamtim, i stariji ne pamte”, rekao je Emir Karić iz naselja Kijevo kod Trnova.

Izvaljeno drveće, polomljene ograde svjedoče o silini vodenog talasa. Bageri čiste korita potoka koji su hiljade kubike pijeska i kamena raznijeli po naselju. Klizišta zadaju glavobolju i oštećuje lokalne puteve.

Јedna od posljedica katastrofalnih poplava na području sarajevasko romanijske regije jeste pogoršaljnje higijensko-epidemiološke situiacije.Voda u naselju Kijevo nije za upotrebu. Cisterne s vodom dovlače se iz Trnova.

“Vatrogasna jedinica dovlači cisternu, dvije, ona se distribuira dokle može cisterna da dođe, a onda naši aktivisti razvlače vodu. Opština je obezbjedila i dostavlja svima flaširanu vodu. Za domaćinstva, za poljoprivredne proizvođače sve ovo što je opština pretrpila, šteta je sigurno milionska”, istakao je Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo.

U Istočnoj Ilidži bageri su cijeli dan u koritu Željeznice čiji vodostaj nije opasan. Utvrđuje se obala kako bi se spriječila dalja erozija tla.

Najveću štetu pričinila je u Krupcu gdje je rijeka bukvalno otkinula dio puta u ulici Druge sarajevske brigade dužinom 70-ak metara, sanacija podruzumjeva značajna sredstva.

“Јednostavno mora se raditi potporni zid dužine do 120 metara. Naše komisije rade popis nastale štete”, naveo je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Istovremeno velike mašine čistile su korito rijeke Kasindolke, uklanjaju se nanosi pijeska, velikog kamenja, trupaca i stabala kako bi se pripremili za novu kišu i spriječilo da se rijeka zapriječi i ponovo izlije.

U Istočnoj Ilidži je uredno snabdjevanje vodom, prenosi RTRS.

Ostavite komentar: