Ponos BiH! Sarajka odlikovana u Kataloniji za doprinos u borbi protiv korone

13.07.2021. | 21:21

Tijana Postić, koja je porijeklom iz Sarajeva, odlikovana je jednom od najznačajnih nagrada koju uručuje Vlada Katalonije.

Postić je rođena u Sarajevu, a u Španiju je otišla 1992. godine. Sada je glavna medicinska sestra u katalonskoj bolnici Igualada.
Svrstana je među četiri žene, migrantkinje koje su imale ključnu ulogu u borbi protiv pandemije korona virusa. Zbog toga joj je odato prizanje Međunarodnom nagradom Katalonije, a ovo je među najprestižnijim nagradama koje uručuje ova španska pokrajina.
Koliko je značajna ova nagrada pokazuje i to da su njome odlikovani i bivši američki predsjednik Džimi Karter, bivši brazilski predsjednik Lula da Silva i poznati južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu.

Osim Postić, za doprinos u borbi protiv pandemije odlikovane su Dania El Mazlum, Anksela Gradeki i Ozlem Tureci.
U intervjuu za portal “Catalunya Plural” je opisana kao vrlo vedrom i smirenom osobom, uprkos brojnim teškim poteškoćama izazvanim pandemijom. Istakli su da je i njena majka u Bosni i Hercegovini do rata radila kao medicinska sestra. Kako je kazala Postić, nije bila sigurna da li će biti medicinska sestra, ali da je majčino iskustvo bilo ključno da se odluči na to, pišu Nezavisne.