Pomoć za prijevremeno rođene bebe: UKC uskoro otvara prvu banku humanog mlijeka

10.08.2022. | 14:30

U završnoj fazi je većina građevinskih radova na adaptaciji i opremanju prostora Banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci, rečeno je Srni iz UKC-a.

Na prostoru od 800 metara kvadratnih završeni su radovi na mašinskoj fazi /klimatizacija, ventilacija i grijanje/, te na elektro instalacijama, rečeno je iz UKC-a.

“Postavljene su unutrašnja i vanjska stolarija, urađeni novi pregradni zidovi. Trenutno se izvode molerajski radovi i za kraj ostaju podovi i unošenje namještaja i opreme”, dodali su iz UKC-a.

Početkom septembra trebalo bi da to bude finalizovano, rečeno je iz UKC-a.

Iz UKC-a su istakli da vrijednost projekta prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj i odvajanja polikliničkog od stacionarnog dijela Klinike za dječije bolesti iznosi 1.500.000 KM, od čega je 676.734 KM prikupljeno za Banku humanog mlijeka.

Sredstva za pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj prikupljana su 2020. godine u okviru 11. humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Banka humanog mlijeka od ogromnog je značaja, jer će svim prijevremeno rođenim bebama, a njih je u Republici Srpskoj godišnje oko 350, pomoći da izrastu u zdravu djecu.

Ovakve banke već postoje u Srbiji i Hrvatskoj.