Pomoć za najugroženije: U Mostaru postavljen frižider s gotovim obrocima za gladne

Udruženje građana “Zajedno za naš grad” iz Mostara godinama pomaže socijalno najugroženije građane. Imaju svoju kuhinju gdje im spremaju gotove obroke, skupljaju novac za operacije, pripremaju hranu za djecu iz socijalno ugroženih porodica…
U blizini Lučkog mosta Udruženje je postavilo i frižider gdje beskućnici i oni koji ne mogu sebi priuštiti obrok mogu besplatno da se posluže i nahrane.

– Frižider smo postavili, to smo vidjeli u Sarajevu. U taj frižider za beskućnike stavljamo kuhane obroke većinom jer korisnici ne mogu sebi skuhati, jer su beskućnici. Tu ne možemo namiriti koliko se uzme. Imamo i kamere i gledamo ko su korisnici. To su stariji ljudi. Čovjeka je stid pitati i dođe u jedan ujutro da uzme obrok – kaže osnivač i predsjednik UG “Zajedno za naš grad” Nermin Mehić.

Ističe da su posebno aktivni bili kada su migranti masovno dolazili u Mostar. Danas ih nema u tolikom broju i kako kaže, tu su akciju završili. I njih su hranili, plaćali im apartmane, a danas pripremaju obroke za samce i beskućnike.

– Pripremamo oko 60 obroka dnevno, zimi više ima korisnika nego ljeti. Isto tako, svaki dan hljeb i mlijeko pripremamo za 29 djece, a od subote će ih biti 30. Svako dijete dobije hljeb i mlijeko iz porodica socijalno ugroženih. Vodimo našu evidenciju – kaže Mehić.

Dodaje da pripreme i paštete, salame, eurokrem, ali da sve košta i da se snalaze na razne načine da osiguraju novac, uz donacije, ali da im to ide dobro.

“Fali vam jedan papir”

Mehić je kazao da je rad Udruženja prepoznao Grad Mostar i da se trude da im pomognu, dok HNK i nije imao sluha za Udruženje.

– Kanton je stopirao pomoć zbog jednog papira koji nam je uskratio 5.000 KM godišnje, dok ostalima koji se bave sličnim poslovima daje 12 hiljada KM. Kozo Alma, zamjenica ministra rada, zdravstva i socijalne skrbi nam je pregledala papire i rekla dan fali još jedan da kompletiramo dokumentaciju kako bi dobili pomoć iz budžeta. Papir smo predali i rekla je da je sve u redu, da bi na Komisiji kazala da nije potpuna dokumentacija i ostali smo bez pet hiljada. Mi liječimo ljude, skupljamo za operacije i imamo humanitarni broj za liječenje da spašavamo živote. Svakome pomažemo. Ukinuli nam pet hiljada njihovom greškom – kaže Mehić.

Takođe, Udruženje, osim ovih akcija, učestvovalo je i u zajedničkoj kampanji sa mostarskim školama gdje su reciklirali preko 100 tona otpada.

Ostavite komentar: