Pomoć u uslovima pandemije: Zanatlijama i samostalnim djelatnostima isplaćeno 60 miliona KM

20.01.2022. | 11:39

Iz budžeta Federacije BiH /FBiH/ danas je isplaćeno 59.999.335 KM za 24.766 korisnika u ovom entitetu kao pomoć zanatlijama i ostalim samostalnim djelatnostima u uslovima pandemije, saopšteno je iz federalne Vlade.

Cilj ove finansijske pomoći jeste da održi zaposlenost, podrži likvidnost, kao i olakša prevazilaženje posljedica pandemije zanatlijama i ostalim samostalnim djelatnostima.

“Podržano je ukupno 44.056 radnih mjesta u FBiH, a ključ za raspodjelu sredstava je prosječan broj radnika u periodu od 12 mjeseci”, precizira se u saopštenju.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i trgovine Amir Zukić izjavio je da je cilj dodjele ove finansijske pomoći opstanak zanata i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije.

Finansijska pomoć namijenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za zaposlene, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike.

Pravo na dodjelu finansijske pomoći prema ovoj uredbi ostvarili su svi zanati i ostale samostalne djelatnosti koji redovno izmiruju obaveze, na osnovu službenih evidencija Poreske uprave FBiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ovakav vid dodjele pomoći sproveden je elektronskim putem i bez dostavljanja dokumenata, a na osnovu službenih evidencija.

Uplatu sredstava podržanim korisnicima izvršilo je Ministarstvo finansija FBiH u saradnji sa Ministarstvom razvoja, poduzetništva i trgovine.

Oznake: budžet, Zanatlije