Pomoć stigla na adrese 5.700 majki

Mjesečni dodatak od 405 maraka, za godinu dana koliko se isplaćuje, odobren je za više od 5.700 nezaposlenih majki u Republici Srpskoj, a za tu namjenu do sada je izdvojeno oko 16 miliona maraka.

Materinski dodatak za nezaposlene porodilje uveden je krajem 2017. godine na inicijativu tadašnje premijerke RS Željke Cvijanović, a prve naknade na račune majki legle su 7. marta prošle godine.

Prema podacima koje je Fond za dječiju zaštitu Republike Srpske dostavio “Glasu Srpske”, broj porodilja koje koriste to pravo, od uvođenja do danas, raste iz mjeseca u mjesec.

– Od početka isplate bilo je 6.278 zahtjeva, a odobreno je 5.730. Trenutno naknadu prima skoro 5.000 nezaposlenih majki, dok je u obradi 30 pristiglih zahtjeva – naveli su u Fondu za dječiju zaštitu RS.

Naglašavaju da i u idućem periodu očekuju porast broja ovih zahtjeva.

– U prošloj godini za isplatu materinskog dodatka utrošeno je 11,9 miliona maraka, dok je u prva dva mjeseca ove godine za tu namjenu isplaćeno 3,9 miliona KM – naveli su u Fondu za dječiju zaštitu.

Banjalučanka Sandra M. koja je ostvarila pravo na materinski dodatak od 405 maraka mjesečno ističe da je majkama svaka pomoć dobrodošla, s obzirom na tešku materijalnu situaciju mnogih porodica u Srpskoj.

– Suprug radi za minimalac, a ja sam nezaposlena. Troškovi za bebu su svakim danom sve veći i mislim da je ova pomoć ohrabrenje mnogim parovima da se ostvare kao roditelji – kazala je ona.

Predsjednica Upravnog odbora Fondacije “Udružene žene” Banjaluka Nada Golubović istakla je za “Glas Srpske” da je ova naknada podstrek mnogim parovima da se odluče na potomstvo, pa i da prošire porodicu.

– Obezbjeđenje pomoći u vidu materinskog dodatka kakav se isplaćuje u Srpskoj je svijetao primjer u BiH i u svakom slučaju mnogo znači majkama i njihovoj djeci. Imajući u vidu visoku stopu nezaposlenosti ovaj iznos je dobar, ali vjerujem da bi se u dogledno vrijeme mogao i povećati. Ova naknada je svakako stimulativna za parove, ali bi iznad svega trebalo razmišljati o tome kako nezaposlenim očevima i majkama pomoći da pronađu posao, jer svima je draže da od svoga rada izdržavaju porodicu, a ne da primaju socijalne naknade – rekla je Golubovićeva.

Zakonom o dječijoj zaštiti koji je Narodna skupština RS usvojila krajem decembra 2017. godine, definisano je da pravo na meterinski dodatak u trajanju od 12 mjeseci ostvaruju nezaposlene majke prvog djeteta, a za blizance i svako treće i naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci. Pravo na materinski dodatak može ostvariti majka pod uslovom da ima prebivalište u Srpskoj najmanje godinu prije rođenja djeteta i da je nezaposlena šest mjeseci prije rođenja djeteta. Zahtjev za ostvarivanje prava na ovaj dodatak podnosi se u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta.

Nezaposleni očevi

Pravo na materinski dodatak može ostvariti i nezaposleni otac, staratelj ili usvojilac djeteta, ako majka nije živa, ako je dijete napustila ili je iz objektivnih razloga spriječena da neposredno brine o djetetu. Na ovaj dodatak ima pravo i majka koja je strani državljanin i ima stalni ili privremeni boravak u RS pod uslovom da je bila nezaposlena šest mjeseci prije rođenja djeteta i da u državi čiji je državljanin nije korisnik prava po istom osnovu.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

Ostavite komentar: