Pomoć ili otkaz za hiljade ugostiteljskih radnika u RS

Eskalacija virusa korona unijela je veliku strepnju među ugostitelje i poslodavce u oblasti turizma, naročito u lijevčanskim sredinama, gdje je ovog mjeseca održano nekoliko sastanaka.

Upućen je apel vlastima Republike Srpske za hitnu pomoć i donošenje mera koje će ublažiti poslovne poteškoće.

Na nedavnom sastanku u Gradiški, Udruženje poslodavaca, turizma i ugostiteljstva “Horeka RS”, kojem je tom prilikom pristupio veći broj ugostitelja potkozarske regije, predložilo je nekoliko mjera koje bi, u posljednji čas, mogle pomoći ovim delatnicima te preduhitriti sve izvesnije masovno otpuštanje radnika.

Mišo Kuzmanović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske kazao je za Srpskainfo da od Vlade RS traže pomoć u oblasti poreza i doprinosa na plate odnosno, kako je rekao, neki vid subvencije.

– U protivnom, bićemo prinuđeni na otpuštanje nekoliko hiljada radnika jer nemamo posla. Takođe smatramo neophodnim produženje radnog vremena, radnim danom do 24 sata, a vikendom do jedan poslije ponoći. Dva sata dužeg radnog vremena nama je od velike koristi, naravno pod uslovom pridržavanja svih higijensko-epidemioloških mera, što se podrazumijeva – kazao je Kuzmanović.

Jedan od zahteva je subvencija ili smanjenje računa za struju na period od 12 mjeseci, naglašavaju ugostitelji i uposlenici u turizmu. Za velike potrošače traže niže tarifne grupe a za manje, restorane i kafiće, obračun po ceni koju plaćaju domaćinstva.

-Nadamo se da će vlast prepoznati naše iskrene namere ali i snagu našeg udruženja. Naš glas je sve jači, ohrabruje stalno povećanje broja članova i odlučnost da jasno ali dobronamerno ukažemo na poteškoće. Sada je važno pronaći mehanizme koji će sprečiti urušavanje ugotiteljskog i turističkog sektora – izjavio je za Srpskainfo Vladan Šurlan, predsjednik gradiškog udruženja „Glas ugostitelja“.

Na adresu Vlade Republike Srpske upućen je prijedlog izmene Zakona o doprinosima RS i to po hitnom postupku.

Usvajanje ovih mera znatno bi pomoglo ugostiteljstvu i turizmu u očuvanju 15 hiljada radnih mjesta, rečeno je na sastanku u Gradiški.

Na dramatičnu situaciju ukazuju i vlasnici turističkih agencija regije koje su, prema navodima Slobodana Bencuza iz Gradiške, u potpunom kolapsu.

-Niti radimo niti znamo šta ćemo, dokle ovako i da li uopšte ima nade. Svi naši poslovi su otkazani ili zaustavljeni. Bez pomoći i podrške lokalnih zajednica, resornog ministarstva ili Vlade Republike Srpske, svi smo pred zatvaranjem – kazao je Bencuz za Srpskainfo.

Još dramatičnije su poruke vlasnika i radnika u turističkim agencijama dostavljene pismom iz Laktaša na našu adresu.

– Sada kada turizam umire, nikoga nije briga za to, ponajmanje državu. Svi zahtevi koje su turističke agencije uputile resornom ministarstvu su odbijeni. U vreme zabrana, izolacije i policijskog časa, turističkim agencijama nije bio zabranjen rad. To je naš zaključak neprihvatljivog obrazloženja. Mogli smo da radimo ali šta – pitaju se potpisnici pisma.

Obespravljeni i podređeni

Zaposleni u turističkim agencijama iznijeli su nekoliko, veoma pesimističnih konstacija.

– Potpuno blokirani, pišemo molbe koje malo ko čita. Svakodnevno pratimo gdje nam je zabranjeno putovanje. A zabranjeno nam je sve, jer se u našoj državi ne može uraditi PCR test u turističke svrhe – požalili su se vlasnici turističkih agencija lijevčanskih opština i gradova, sumnjičavi u dobre namjere vlasti Republike Srpske da uvaže njihove apele i preduzmu konkretne mjere.

 

Ostavite komentar: