Policijska uprava Banja Luka: U aprilu povećan broj saobraćajnih nezgoda

U Policijskoj upravi Banja Luka, 10.05.2019. godine,održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec april 2019. godine.

Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Miloš Brkić, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet, Sektora kriminalističke policije – PU Banja Luka Slađan Kvržić i načelnik Sektora policije – PU Banja Luka Radenko Stakić.

Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka, Miloš Brkić, koji je ukratko analizirao najznačajnije statističke pokazatelje, navodeći da je u navedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka evidentirano 17,5 % manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period 2018. godine, 10,5 % manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 16,2 % više saobraćajnih nezgoda, a povećanje se uglavnom odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

Načelnik Brkić je saopštio da je ukupno riješeno 77,3% krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 60% krivičnih djela. Preduzeto je niz preventivno-represivnih aktivnosti sa ciljem sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela i održavanja povoljnog stanja bezbjednosti iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, ali i poboljšanja stanja iz oblasti saobraćaja.

Realizovano je 8 akcije iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbjeđeno 44 javnih okupljanja i 127 sportskih priredbi te imajući u vidu navedeno,stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Brkić.

Načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet, Sektora kriminalističke policije – PU Banja Luka Slađan je izložio najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta navodeći da je na području Policijske uprave Banja Luka u aprilu2019. godine evidentirano 146 krivičih djela što je manje za 17,5 % u odnosu na uporedni period 2018. godine kada je bilo evidentirano 177 krivičnih djela.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana su 128 krivična djela, što je za 16,9% manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 154 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 74,2%.

Smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela protiv imovine za 12,6%, teških krađa za 33,3%.

Prijavljeno je 9 krivičnih djela protiv života i tijela, manje za 47,1 % u odnosu na uporedni period 2018. godine kada je bilo evidentirano 17 krivičnih djela. Od ukupnog broja evidentiranih, sedam se odnosi na tjelesne povrede, jedno krivično djelo teška tjelesna povreda i jedno krivično djelo ubistvo u pokušaju.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je pet krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno pet izvještaja kojima je obuhvaćeno sedam osumnjičenih lica. Podneseno je devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različitih droga.

Iz obasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 11 krivičnih djela i podneseno je osam izvještaja protiv deset lica.
Načelnik Kvržić je svoje izlaganje zaključio navodeći da policijski službenici kontinuirano preduzimaju preventivne, ali i represivne aktivnosti iz oblasti kriminaliteta sa ciljem sprečavanja ali i otkrivanja krivičnih djela i zaštite ljudi i imovine.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić je izložio najznačajnije pokazatelje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, navodeći da je unavedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka ediventirano 68 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za 10,5 % u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 76 narušavanja javnog reda i mira i evidentirano je 92 prekršaja, manje za 14 % dok je u uporednom periodu evidentirano 107 prekršaja.

Evidentiranoje 365 saobraćajnih nezgoda, više za 16,2% dok je u uporednom periodu bilo evidentirano 314 saobraćajnih nezgoda. Povećanje se uglavnom odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, evidentirano 319, a u uporednom periodu je bilo 254 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala dva lica, a u uporednom periodu jedno lice je smrtno stradalo, 7 lica je teško povređeno, manje za 46, 2%, dok je u uporednom periodu bilo 13 lica teško povrijeđeno, 54 lica su lakše povređena, što je manje za 30,8% u odnosu na uporedni period kada je bilo 78 lica lakše povrijeđeno.

Evidentirana su 24 požara, a u uporednom periodu je bilo evidentirano 7 požara.

Policijski službenici kontinuirano sprovode akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i javnog reda mira i apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, da odgovornim ponašanjem spriječe moguće posljedice po sebe ali i druge učesnike u saobraćaju, svoje izlaganje zaključio je načelnik Stakić.

 

Izvor:(MUP RS) 

Ostavite komentar: