Policijska uprava Banja Luka: Manje krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, više saobraćajnih nesreća

U Policijskoj upravi Banja Luka,11. novembra 2019. godine,održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2019. godine.

Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Miloš Brkić, načelnik Sektora kriminalističke policije, PU Banja Luka Jovan Stojičić i načelnik Sektora policije – PU Banja Luka, Radenko Stakić.

Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka, Miloš Brkić, koji je ukratko analizirao najznačajnije statističke pokazatelje, navodeći da je u navedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka evidentirano 18,7% manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period 2018. godine.

Načelnik Brkić je naveo da je za 8,6%manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 7,5% više saobraćajnih nezgoda.

Načelnik Brkić je saopštio da je ukupno riješeno 79,4% krivičnih djela, po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 63,5% krivičnih djela. U tranzitnom kretanju kroz teritoriju koja je u nadležnosti Policijske uprave Banja Luka evidentiran je 31 migranat.

Preduzeto je niz preventivno-represivnih aktivnosti sa ciljem sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela i održavanja povoljnog stanja bezbjednosti iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, ali i poboljšanja stanja iz oblasti saobraćaja.

Realizovane su 4 akcije iz oblasti kriminaliteta i javnog reda i mira i 2 akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Brkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije – PU Banja Luka Jovan Stojičić je izložio najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta navodeći da je na području Policijske uprave Banja Luka u posmatranom periodu evidentirano 170 krivičih djela što je manje za 18,7% u odnosu na uporedni period 2018. godine kada je bilo evidentiranio 209 krivičnih djela.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 146 krivičnih djela, što je za 18,9 % manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 180 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 76%.

Iz oblasti imovinskog kriminaliteta, evidentirano je 98 krivičnih djela, manje za 19,7% u odnosu na uporedni period 2018. godine kada je bilo evidentirano 122 krivična djela. Riješenost ovih krivičnih djela je 65,3%. Načelnik Stojičić je istakao da je došlo do smanjenja krivičnih djela „Teška krađa“ za 14,3% u odnosu na uporedni period 2018. godine.

Prijavljeno je 10 krivičnih djela protiv života i tijela, što je manje za 23,1% u odnosu na mjesec oktobar 2018 godine kada je bilo prijavljeno 13 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela je 100%.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je šest krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno šest izvještaja kojima je obuhvaćeno sedam osumnjičenih lica. Podneseno je 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeto je određena količina materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, amfetamin i kokain.

Načelnik Stojčić je zaključio da je stanje na području PU Banja Luka iz oblasti kriminaliteta na zadovoljavajućem nivou.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić je izložio najznačajnije pokazatelje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, navodeći da su unavedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka ediventirana 74 slučaja narušavanja javnog reda i mira, manje za 8,6 % u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 81 slučaj narušavanja javnog reda i mira i 100 prekršaja, što je manje za 8,3 % dok je u uporednom periodu evidentirano 109 prekršaja.

Evidentirano je 387 saobraćajnih nezgoda, više za 7,5% dok je u uporednom periodu bilo evidentirano 360 saobraćajnih nezgoda.

U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo jedno lice, što je na uporednom nivou, 16 lica je teško povređeno, u uporednom periodu 9 lica je teško povrijeđeno i 60 lica je lakše povređeno, dok je u uporedno periodu 77 lica lakše povrijeđeno.

Iz saobraćaja je isključeno 107 vozila, 421 vozač, od kojih je 357 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, 51 bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 13 lica.

Policijski službenici kontinuirano sprovode akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i javnog reda mira uz apel na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, da odgovornim ponašanjem spriječe moguće posljedice po sebe i druge učesnike u saobraćaju, čime je svoje izlaganje zaključio načelnik Stakić.

 

Izvor:(MUP RS)

 Ostavite komentar: