Pokrenut “Start ap” projekat: Mrkonjićki voćari dobili zasade šljive i lijeske FOTO

Mrkonjićki voćari dobili su danas zasade šljive i lijeske putem “Start ap” projekta čija je ukupna vrijednost 25.000 KM.

Saradnik za poljoprivredu u Agenciji za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad Dijana Eremija rekla je da projekat finansira opština u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno sa Jedinicom za koordinaciju projekata Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/.

“Opština finansira 20 odsto sredstava, 40 odsto IFAD i 40 odsto korisnici, s tim da imamo povlasticu za sva lica koja su mlađa od 35 godina imaju 10 odsto popusta od Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata”, izjavila je Eremija novinarima.

Ona je navela da su danas podijelili 23 paketa voćnih zasada, od kojih sedam lješnika, koji sadrže po sto sadnica, analizu zemljišta i đubrivo.

“Prvi dio projekta je odrađen prije 15 dana, urađena je analiza zemljišta za sve korisnike, a danas je posljednja faza realizacije projekta, podjela sadnica i đubriva, tako da ljudi mogu da izvrše jesenju sadnju voća”, istakla je Eremija.

Ona je dodala da su sortimenti šljive savka, odnosno požegača, čačanka rodna i čačanka ljepotica, a sortimenti lješnika, istarski dugi i istarski okrugli.

Predsjednik Udruženja voćara, proizvođača rakije i drugih proizvoda od voća “MG savka” Dragan Gašić zahvalio je opštini i Ministarstvu za ovaj projekat jer će im omogućiti da obnove voćnjake, naprave nove zasade i da dobiju još bolje rezultate u pogledu proizvodnje rakije.

Ostavite komentar: