Pojačane aktivnosti policije u blizini škola: Počinje akcija “Zaštitimo djecu u saobraćaju”

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske počinje danas akciju “Zaštitimo djecu u saobraćaju” povodom početka nove školske godine u okviru koje će sprovesti niz aktivnosti poput predavanja, obilaska škola i regulisanja saobraćaja u njihovoj blizini, te pojačane kontrole vozila koja organizovano prevoze đake.

Akcija se sprovodi radi što sigurnijeg učešća djece u saobraćaju s obzirom da se od 1. septembra očekuje njihovo pojačano prisustvo na putevima, a za određeni broj djece to znači i prvo samostalno učestvovanje u saobraćaju, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U prvoj sedmici akcije, prije početka školske godine, policijski službenici će obići sve škole radi planiranja pojačane kontrole u blizini škola, te evidentiranja najpogodnije trase kretanja djece iz udaljenijih područja do škola, iniciranja kod nadležnih institucija da se obezbijedi prohodnost pješačkih zona, te postavljanje fizičkih barijera za sprečavanje direktnog izlaska djece iz školskih dvorišta na kolovoz.

U prvoj polovini septembra biće održana predavanja u osnovnim školama da bi se najmlađi upoznali sa osnovnim pravilima bezbjednog učešća u saobraćaju, naročito pješaka i biciklista.

Već formirane školske patrole biće u funkciji, a policijski službenici će inicirati formiranje patrola u školama u kojima već nisu oformljene.

U urbanim zonama i blizini školskih objekata biće pojačano prisustvo i rad policijskih službenika koji će regulisati saobraćaj u blizini škola i omogućavati bezbjedan prelazak ulice za najmlađe učenike, te će evidentirati i sankcionisati prekršaje nepropisnog parkiranja u pješačkim i zonama škola, autobuskim stajalištima i zonama pješačkih prelaza, te prekršaja odnos vozač – pješak i nepropisnog kretanja biciklista po površinama namijenjenim za kretanje pješaka.

Policijski službenici će pojačano kontrolisati vozila koja organizovano prevoze djecu, a te će vozila za koja se sumnja da su tehnički neispravna biti upućena na vanredni tehnički pregled.

Akcija “Zaštitimo djecu u saobraćaju” trajaće do 23. septembra.

MUP Srpske poziva učesnike u saobraćaju, a posebno vozače, da budu odgovorni, da poštuju saobraćajne propise i znakove, te tako doprinesu zaštiti djece u saobraćaju.

Ostavite komentar: