Pogoršana epidemiološka situacija u Srpskoj: Preopterećene ARI i kovid ambulante

Republici Srpskoj u protekla 24 časa registrovano je još 897 slučajeva virusa korona, od 1.501 testiranog laboratorijskog uzorka. Prijavljeno je 12 smrtnih slučajeva. Primarna zaštita je preopterećena – dneveno kroz Ari i kovid ambulante prođe i do 800 pacijenata od kojih brojni budu pozitivni na virus korona.

Ipak, najveći broj novooboljelih u ovom talasu ima infekcije poput upale sinusa, a oni koji su hospitalizovani i dalje su sa neizmijenjenom kliničkom slikom obostrane upale pluća.

Trenutna epidemiološka situacija pokazuje pogoršanje – u odnosu na prethodni period povećan je broj hospitalizovanih sa 15 na 30 pacijenata dnevno. Samo na UKC-u je hospitalizovan 251 pacijent sa obostranom upalom pluća, od kojih 93 zahtijeva kiseoničku podršku. Na intezivnoj njezi, na respiratoru je 25 osoba. Kliničke slike hospitalizovanih pacijenata nisu ništa blaže u odnosu na ranije. Među hospitalizovanim povećan je i broj mlađih pacijenata.

“Imali smo pacijente od 2001. godište, sada imamo 1999. Što se tiče hospitalizovanih omjer je 10 odsto vakcinisanih i 90 odsto nevakcinisanih”, kaže Siniša Milovanović, šef Kovid tima Centralnog medicinskog bloka UKC Republike Srpske.

Aktivan broj pozitivnih u Banjaluci je 6.500 a očekuje se i povećanje, samim tim i opterećenje na Ari i kovid ambulante i timove porodične medicine. Banjalučki dom zdravlja samo u 24 časa imao je 704 pacijenta sa respiratornim problemima, od kojih 250 pozitivnih.

Na UKC-u ističu da trenutno ima dovoljan broj medicinskih radnika koji zbrinjavaju kovid pacijente, iako je jedan broj zaposlenih bio zaražen. Najopterećeniji je Urgentni centar, ali i domovi zdravlja širom Srpske. U banjalučkom Domu zdravlja jedna sestra radi sa tri ljekara – što otežava proces rada, prenosi RTRS.

Ostavite komentar: