Podijeljeni računari osnovcima u Srpskoj

Dodjela svih 1.000 Raspberi Paj mini računara četvrte generacije osnovcima iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj, u sklopu akcije „1.000 za budućnost“, završena je danas, kada je posljednjih devet računara uručeno učenicima u Istočnom Starom Gradu.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, koji je i inicijator ove akcije, ističe da je time završena zapravo prva faza ovog projekta.

– U proteklih trideset dana podijelili smo 1.000 računara, 212 3G rutera, 330 štampanih priručnika i kreirali i pustili u rad edukativni sajt 1000zabuducnost.org. Ubrzo pokrećemo aktivnosti na osmišljavanju i realizaciji druge, masovnije i ambicioznije faze. Veliko hvala našim društveno odgovornim kompanijama na ovoj donaciji sa nadom da ćemo i dalje sarađivati na realizaciji ovog plemenitog cilja. Našim đacima želim sreću u budućem radu i životu. Želim da vjerujem da smo im bar malo pomogli u izboru zanimanja budućnosti – ističe Rajčević.

Sve što je u ovoj akciji podijeljeno osnovnica finansirale su naše velike društveno odgovorne kompanije Prointer ITSS, M:tel i Lanaco.

Sa njima je ovo ministarstvo uspostavilo saradnju u okviru naučnog i tehnološkog doprinosa naporima za prevazilaženje krizne situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa korona u RS, odnosno kako bi đacima pomogli da na tehnološki napredan način prate nastavu na daljinu, ali i da dugoročno razvijaju informatičke i programerske vještine koje su im potrebne za budućnost.

 

Izvor: Facebook

Ostavite komentar: