Počinje upis učenika u srednje škole

Danas počinje prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole.

Konkursom za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske u školskoj 2019/2020. godini planiran je upis 10.550 učenika. Učenici se upisuju u dva upisna roka: junskom (od 10. do 21. juna) i julskom (od 1. do 12. jula).

U junskom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 10. a završava se u utorak, 11. juna za učenike koji imaju 60 i više bodova. Rezultati upisa objavljuju se u četvrtak, 13. juna na oglasnoj tabli škole. Prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 17. a završava se u srijedu, 19. juna za učenike koji imaju manje od 60 bodova. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 21. juna na oglasnoj tabli škole.

U julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i srednje trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 1. a završava se u srijedu, 3. jula. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 5. jula na oglasnoj tabli škole.

Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se od ponedjeljka, 8. do petka 12. jula u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole u junskom upisnom roku počinje u ponedjeljak, 10. a završava se u utorak, 11. juna. Posebni ispit u junskom upisnom roku kandidati polažu u četvrtak, 13. i u petak, 14. juna. Rezultati ispita saopštavaju se kandidatima u subotu, 15. juna.

U julskom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole počinje u ponedjeljak, 1. a završava se u utorak, 2. jula. Posebni ispit u julskom upisnom roku kandidati polažu u četvrtak, 4. jula i petak, 5. jula. Rezultati ispita saopštavaju se kandidatima u subotu, 6. jula. Od ponedjeljka, 8. do petka, 12. jula kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u srednje škole gdje ima slobodnog mjesta.

Kandidati se boduju na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju imaju drugu dobnu granicu za upis u prvi razred a najkasnije do navršene 21 godine. Ispunjavanje uslova kandidati dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih.

Prilikom upisa učenici podnose školi potrebne dokumente: prijavu za upis (popunjava se prilikom prijavljivanja u školu), originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, odnosno nostrifikovano svjedočanstvo ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu “Vuk Stefanović Karadžić”, diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja i adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske u školskoj 2019/2020. godini dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva prosvjete i kulture, a možete ga pogledati ispod ovog teksta…

 Ostavite komentar: