Počinje ugradnja nadzora na autoputu Banjaluka – Gradiška

Postavljanje kamera, SOS telefona, svjetlosnih znakova, detektora na autoputu Banjaluka – Gradiška konačno bi mogla da počne, jer su „Autoputevi RS“, nakon sedam mjeseci, uspjeli da izaberu firme koje će biti zadužene za nadzor nad ovim milionski vrijednim poslom.

Iako su „Autoputevi RS“ još polovinom prošle godine firmama „Planetsoft“ i „Telegroup“ iz Beograda i Banjaluke dodijelili 16,6 miliona KM vrijedan ugovor za nabavku i ugradnju opreme na uspostavljanju sistema za kontrolu saobraćaja na autoputu Banjaluka – Gradiška, taj posao nije mogao početi jer se čekao izbor firme koja će biti zadužena za nadzor nad tim radovima.

Tek nakon sedam mjeseci „Autoputevi“ su uspjeli da taj tender privedu kraju i firmama iz Srbije i Italije „LIGA 37“ i „DBA Progetti“ dodijelile ugovor za nadzor nad ugradnjom opreme autoputu.

U obavještenju „Autoputeva RS“ navedeno je da će za posao nadzora biti izdvojeno 148.000 KM bez PDV-a te da je ugovor sa firmama iz Srbije i Italije potpisan početkom prošle sedmice.

Ovim su ispunjeni uslovi da se konačno počne sa ugradnjom opreme na uspostavljanju sistema za kontrolu i upravljanje saobraćajem na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Međutim, da li će i kada ti radovi početi u „Autoputevima“ nismo uspjeli potvrditi jer se direktor Dušan Topić nije javljao na telefon.

Vlasnik „Planetsofta“ Vedran Jarić ranije je za Capital.ba rekao da se čeka izbor firme koja će obavljati nadzor kako bi ugradnja opreme na autoputu mogla početi.

Kako je planirano autoput Banjaluka – Gradiška bi u roku od dvije godine trebalo da bude pokriven sa 78 kamera, 42 SOS telefona, stotinu svjetlosnih znakova, detektora, senzora…

Ovaj sistem podrazumijeva ugradnju 41 kamere za video nadzor, jasno propisanih tehničkih karakteristika. Zatim, 17 kamera za automatsku detekciju incidentnih situacija. Ove kamere moći će da detektuju zaustavljeno vozilo, ispale predmete, dim u tunelu, brzinu saobraćajnog toka, zauzeće snimane zone, individualnu brzinu vozila…

 

Izvor:(Capital.ba)

 

Ostavite komentar: