Počeo upis: Budući srednjoškolci najviše zainteresovani za gimnaziju i medicinsku školu

Upis učenika u srednje četvorogodišnje škole u Republici Srpskoj počeo je danas, a budući srednjoškolci u Banjaluci najviše su zainteresovani za gimnaziju i medicinsku školu, koje su već prvog dana popunjene prijavama.

Za upis u prve razrede u redovima su stajali učenici sa 60 i više bodova ostvarenih tokom osnovnog obrazovanja, a rezultate njihovog upisa škole će objaviti 18 juna.

Vita Malešević, direktorica banjalučke Gimnazije, rekla je da očekuju da će u prvom roku upisati svih 11 odjeljenja.

“Prvog dana upisa dokumente je predao 281 učenik, a mjesta ima za samo 264”, kazala je Maleševićeva i dodala da je veliki broj učenika u redovima čekao da se otvori škola da predaju dokumente.

“Potrudili smo se da ispoštujemo sve propisane mjere, učenici ulaze u škole s maskama i uradili smo dezinfekciju škole”, kazala je Maleševićeva.

Maša Krivokuća iz Banjaluke, koja je došla da preda papire za gimnaziju, opšti smjer, kazala je da je to najbolja škola za dalje usavršavanje i školovanje.

“Nisam sigurna koji ću fakultet upisati poslije srednje škole, ali kad završim opšti smjer, imam više mogućnosti za dalje školovanje”, kazala je Maša i dodala da planira poslije srednje škole školovanje nastaviti u inostranstvu.

Da je gimnazija jedna od najboljih škola, smatra i Uroš Tomić iz Banjaluke koji takođe upisuje opšti smjer.

“Mislim da je to najbolja škola za mene”, kazao je Uroš.

Da veliko interesovanje vlada i za bijele mantile, potvrdio je Mirko Jović, direktor Medicinske škole u Banjaluci, koji kaže da su liste za svega nekoliko časova premašile upisnu kvotu.

“Dokumenta za upis u prvi razred prvog dana predalo je 268 daka, dok je planiran upis 192 učenika. Najviše prijava je stiglo za opšti smjer, a najmanje za akušerstvo. Solidno je bilo prijava i za farmaciju, fizioterapeute i laborante”, kazao je Jović.

Kristina Đekanović iz Laktaša odlučila je da upiše medicinsku školu, smjer akušersko-ginekološki tehničar, jer, kako kaže, vidi svoju budućnost u tom zanimanju.

“Jako mi se sviđa to zanimanje i želim time da se bavim”, kazala je Kristina.

Jedna od onih koja se odlučila da dokumente preda u medicinsku školu je Sanja Bojić, koja je osnovnu školu završila kao odličan učenik.

“Odlučila sam se za smjer medicinski tehničar, jer planiram studirati medicinu. Želja mi da pomažem ljudima”, rekla je Sanja i naglasila da nakon školovanja planira ostati u RS.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, istakao je da u njihovoj regiji vlada velika zainteresovanost učenika za medicinsku, ali i tehničku školu.

“Učenici koji imaju 60 i više bodova danas i sutra biraju atraktivna zanimanja, ponovo je medicinska škola najviše tražena, a tu je i tehnička škola sa smjerovima koji su tiču računarstva i informatike”, kazao je Đurić.

Podsjetimo, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ranije su kazali da je planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2020/2021. godinu predviđeno 10.969 mjesta, te da će učenici koji upišu deficitarna zanimanja imati stipendije u iznosu od 100 KM.

Drugi upisni rok

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 22. juna, a završava se u srijedu, 24. juna, za učenike koji imaju manje od 60 bodova.

Rezultati upisa objavljuju se u petak, 26. juna, do 10 časova na oglasnoj tabli škole.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole u julskom upisnom roku počinje u ponedjeljak, 6. jula, i završava se u srijedu, 8. jula.

Rezultati upisa objavljuju se u petak, 10. jula, do 10 časova na oglasnoj tabli škole.

Od ponedjeljka, 13. jula, do petka, 17. jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

 

Izvor.(Nezavisne novine)

 

 

Ostavite komentar: