Počeo upis brucoša na fakultetima u RS

Predajom dokumenata budućih brucoša danas je počeo upis na prvi ciklus studija na dva javna univerziteta u RS, a završava se 26. juna.

Tamara Miletić iz Trebinja planira da se upiše na Fakultet bezbjednosnih nauka u Banjaluci, jer je ovaj poziv privlači odranije.

“Volim da je sve pod kontrolom, da se poštuju zakoni”, rekla je Tamara i dodala da će, ukoliko ne prođe ove godine, sljedeće ponovo pokušati.

Nataša Pejić iz Dervente, koja planira da upiše Filološki fakultet, Odsjek engleski jezik i knjževnost, ističe da se za ovaj poziv odlučila jer voli da uči nove jezike i zanimaju je nove kulture.

“Uvijek mi je predstavljalo zadovoljstvo da učim nove jezike”, kaže ona.

Svršeni maturant Milan Samardžić smatra da je budućnost u elektrotehnici pa će, kako kaže, dokumenta predati na Elektrotehnički fakultet u Banjaluci.

Iz Univerziteta u Banjaluci rekli su da je plan da se u prvu godinu prvog ciklusa studija u narednoj akademskoj godini upiše 2.490 studenata.

“Od navedenog broja, na budžet se može upisati 961 student, dok se na sufinansiranje upisuje 1.236 studenata. Planirano je da se upiše 91 student na samofinansiranje, 114 stranih studenata, kao i 88 vanrednih”, pojasnili su u Univerzitetu u Banjaluci.

Dodaju da će se polaganje prijemnog ispita obaviti 1. i 2. jula, rezultati konkursa biće objavljeni 6. jula, dok upis primljenih kandidata počinje 9. jula.

“Kada je riječ o prvom ciklusu studija, najviše slobodnih mjesta je na Medicinskom fakultetu – 375 i Prirodno-matematičkom fakultetu – 230”, pojasnili su u Univerzitetu u Banjaluci.

U Univerzitetu u Istočno Sarajevu kazali su da su ove godine planirali da upišu 1.950 studenata.

“Ove godine prvog dana veći je broj prijavljenih kandidati nego prošle godine, a najveća zainteresovanost vlada za Medicinski fakultet u Foči”, kazala je Vera Ćevriz Nišić, prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 

 

Ostavite komentar: