Počeo predškolski program za djecu u 40 vrtića i 78 škola širom RS

Program za djecu u godini pred polazak u školu provodi se od danas u 40 predškolskih ustanova i 78 osnovnih škola, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 404 hiljade maraka.

Tromjesečnim predškolskim programom obuhvaćeno je 4.279 djece ili 45 odsto od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred. U program je uključeno i dvoje djece predškolskog uzrasta koja se nalaze na bolničkom liječenju u Banjoj Luci, a program se organizuje i u Roditeljskoj kući za djecu koja borave u ovoj ustanovi i nisu u mogućnosti da pohađaju predškolsku ustanovu sa svojim vršnjacima. Program će se realizovati radnim danima do 29. maja, u prijepodnevnim časovima, najmanje tri sata u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta.

Ovaj program realizuje se u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu realizacije programa za djecu u godini pred polazak u školu za onu djecu koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program, a koja po propisima kojima se uređuje oblast osnovnog vaspitanja i obrazovanja stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole u septembru ove godine.

Program za djecu u godini pred polazak u školu predstavlja podršku djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i fizičke zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti, kroz pružanje osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanje radnih navika, razvijanje ljubavi prema učenju, osposobljavanje za samostalan i kreativan rad, razvijanje osjećaja odgovornosti, međusobne tolerancije i učenje pravila ponašanja u grupi.

Ovaj program predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje i da, kao posebna mjera, pored toga što podstiče kvalitetan razvoj djeteta i što olakšava početak obaveznog školovanja, pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi. Program za djecu u godini pred polazak u školu je posebno značajan u ruralnim, manje pristupačnim sredinama, ali i u urbanim sredinama koje nemaju predškolsku ustanovu. Na ovaj način se stvara mogućnost kvalitetnog vaspitanja i obrazovanja pod jednakim uslovima u prigradskim i seoskim, odnosno socijalno i kulturno manje podsticajnim sredinama u skladu sa dostignućima savremene pedagoške nauke.

Od 2011. godine, na osnovu obezbijeđenih sredstava u iznosu od 2.890.458 KM, Programom za djecu u godini pred polazak u školu obuhvaćeno je 37.629 djece u 1.628 vaspitnih grupa.

 

Izvor:(Vlada RS)

 Ostavite komentar: