Počeo Božićni post – uzdržavanje od mrsne hrane i loših misli i djela

Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vjernici koji redovno poste srijedom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.

Četrdesetodnevni Božični post koji po značenju i trajanju dolazi poslije Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta, je uvod u najveći hrišćanski praznik Hristovog Vaskresenja. Post je počeo za Rusku pravoslavni crkvu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

Ostale hrišćanske crkve, među kojima i većina pravoslavnih, koje su prihvatile Gregorijanski kalendar, u postu su od 15. novembra.

Hrišćanski post uveden je po uzoru na Isusa Hrista koji je četrdeset dana proveo u pustinji u postu i molitvi i u Starom zavjetu dao zapovijest Jevrejima da poste jer će i “njegovi učenici postiti”.

Prema hrišćanskom učenju, utemeljiteljem posta “smatra se sam Isus Hristos, koji je uoči stupanja u podvig iskupljenja roda ljudskoga ukrepio sebe dugotrajnim postom”.

Učvršćuje snagu vjere i volje

Ustanovljenje Božićnog posta, kao i drugih višednevnih postova, datira se u prve vijekove hrišćanstva i pominju se u djelima svetih otaca od IV i V vijeka.

Prvobitno je trajao sedam dana, a odluka i naredba hrišćanima da pred praznik Roždestva poste 40 dana izrečena je na saboru 1.166. godine.

“Post je i danas neophodan”, zapisao je u svojoj knjizi “Molitve i molbe” blaženopocivši patrijarh srpski Pavle objasnivši da se ovim podvigom uz molitvu, pravoslavni hrišćani pripremaju za dolazak velikih praznika.

Trajanje Božićnog posta objašnjava se i četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je 25. decembra rođen Bogomladenac Isus.

Zvijezda vodilja za Hrišćane

Zato se kaže da je post zvijezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju vjeru, kao što je za mudrace, koji su vjerovali u proročanstvo o rođenju spasioca, jedina vodilja bila najsjajnija zvijezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.

Pravoslavni hrišćani se slobodnom voljom odlučuju na ovaj podvig čija je svrha očišćenje duše i tijela koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i od loših misli, riječi i djela.

Postom se potvrđuje snaga volje onih koji kao hrišćani žele da svojim razumom vladaju u svim iskušenjima, pa se kaže da je post – podvig cjelokupne ličnosti i etički stav.

Pravilo je takođe da i slavske trpeze u srpskim domovima u vrijeme Božićnog posta budu posne.

Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao.

Ne odnosi se samo na tjelesno uzdržanje, već podrazumijeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog djela, riječi i misli.

Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedjeljkom, srijedom i petkom koji se poste “na vodi”.

Za početak pripremili smo prijedlog posnog doručka, čija će vas energija sigurno držati tokom prijepodneva, a odličan je za pročišćenje organizma:

Dvije kašike žitarica po želji, krupno samljeti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku sečenog suvog voća. Ujutru sve pomiješati, dodati rendanu jabuku i šargarepu, i po dvije kašike mljevenih badema i meda, još bolje steviju. Jesti polako.

 

 Ostavite komentar: