Počelo uslovljavanje u Srpskoj: Nevakcinisanim radnicima ne daju na posao

Već dvije privatne firme u Srpskoj obavijestile su svoje zaposlene da se moraju vakcinisati protiv virusa korona, jer im u suprotnom neće biti dozvoljeno da rade.

Da li poslodavci imaju zakonsko uporište za takav zahtjev, ako znamo da ovakav proglas nije upućen ni javnim ustanovama i preduzećima, čak ni samim medicinarima?

Slučaj preduzeća iz Kozarske Dubice i Milića, koji su zaposlenima postavili ultimatum o vakcinaciji, pokrenuo je pravu raspravu mogu li firme to zahtijevati od svojih radnika, s obzirom da je vakcinacija u Srpskoj dobrovoljna!?

Da li poslodavci krše prava i slobode radnika ili, s druge strane, imaju prava da u firmi regulišu rad po svojim pravilima? Da li se nevakcinisanim radnicima ugrožavaju ljudske slobode ili pak oni ugrožavaju zdravlje kolektiva?

I da li je ovo na kraju samo briga privatnog sektora, pošto ni republičke institucije nisu imale “hrabrosti” da se tako postave prema svojim zaposlenima?!

Polemike u vezi ovog pitanja vode se i u svijetu, tako je obavezna vakcinacija propisana u nekim državama za zdravstvene radnike i policiju, dok građani bez potvrde o vakcinisanju ne mogu ući u tržne centre i kafiće.

Da li naša preduzeća imaju zakonsko uporište za iste zahtjeve prema radnicima? U Ministarstvu rada RS, koje smo prvo kontaktirali za pojašnjenje, samo kratko odgovaraju da to pitanje nije definisano odredbama Zakona o radu.

Za razliku od ministarstva, u Uniji poslodavaca imaju stav. Oni se zalažu za vakcinaciju, ali bez prisile.

“Stav je da se ljudi ne prisiljavaju, a s obzirom na zakonska rješenja, to se ne može ni primjenjivati. Mislim da najveći dio poslodavaca neće preduzimati takve mjere”, poručio je predsjednik Unije Saša Trivić.

U firmama koje su se priključile organizovanoj vakcinaciji, podseća, vakcinisano je oko 50 odsto zaposlenih.

Direktor dubičke firme, Dražen Vidović, tvrdi da zvaničnim dopisom nikoga ne uslovljavaju.

Radnike, naravno, najviše zanima šta na sve imaju da kažu sindakalci. A, oni poručuju: važno je zaštiti zdravlje, ali i proces rada.

“Najviše bismo voljeli kada bi radnici prihvatili apel poslodavaca, ali i sindikata, da zaštite sebe, zdravlje svoje porodice i kolega radnika u fabrici. Jer za siguran proces proizvodnje moramo biti zdravi, a s druge strane moramo da kažemo da ni zakonom nije regulisano da svako mora biti vakcinisan. To je na dobrovoljnoj osnovi”, kaže predsjednik Sindikata tekstila, Danko Ružičić.

Najvažnije im je, kaže, što su dobili uvjeravanja od firme da radnici koji se ne vakcinišu neće dobiti otkaz, prenosi Srpskainfo.

“Najbitnije je da radnici neće biti otpušteni. To nam je obećano, a nevakcinisani će biti na čekanju”, naglašava on, ali isto tako napominje da postoji realna opasnost da firma prekine proizvodnju zbog velikog broja zaraženih, što onda dovodi u pitanje i plate.

Ostavite komentar: