Počela rehabilitacija puta Nevesinje-Mostar: Očekuje se da radovi budu završeni za godinu dana

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i vršilac dužnosti direktora “Puteva Republike Srpske” Davor Kostrešević ozvaničili su danas početak rehabilitacije puta Nevesinje-Mostar, od entitetske granice do Nevesinje, u dužini od 10,7 kilometara, a vrijednost radova je 3,3 miliona KM.

Ćorić je izrazio nadu da će u idućoj godini biti još investicija u putnu infrastrukturu na području Hercegovinine, u skladu sa kapacitetima i mogućnostima Vlade Srpske i “Puteva Republike Srpske”.

“Uvijek se vrše procjene na osnovu protoka saobraćaja na putevima i na osnovu toga se prave planovi za narednu godinu. Mislim da je sljedeći projekat u Hercegovini dionica puta LJubinje-Žegulja, zatim obilaznica oko Trebinja, i put od Nevesinja do Gacka se morati raditi”, izjavio je novinarima Ćorić.

On kaže da su mnogo veće potrebe stanovništva nego što su realne mogućnosti, te izrazio nadu da će građani imati dovoljno strpljenja.

Govoreći o projektu, Kosešević je naveo da se radi o rehabilitaciji putne komunikacije do granice sa Federacijom BiH, u dužini od oko 11 kilometara.

“Vrijednost ovoga projekta je 3,3 miliona KM u obimu da se zadržava postojeći profil putne komunikacije, ali se uključuje i obnova kompletne i horizontalne i vertikalne signalizacije. Vršiće se i obnova odbojne ograde, periodično sa ivičnjacima, kompletna odvodnja i zaštita mrežama od erozije”, pojasnio je Kostrešević.

On je naveo da je rok završetka ostavljen fleksibilan, ali da se očekuje da radovi budu završeni za godinu dana.

Kada je u pitanju rehabilitacija ili rekonstrukcija ostalih puteva u Hercegovini, Kostrešević je rekao da se u narednoj godini očekuje veći investicioni ciklus i da će se raditi shodno mogućnostima i potrebama.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da će ovaj projekat značiti mnogo za sve koji prolaze tim putem.

“Radi se o saobraćajnici koja je najfrekventnija u Hercegovini. Tu svaki dan prolazi više od 1.000 vozila. Naša kompletna privreda je uključena na ovu saobraćajnicu, a ona vodi i na budući auto-put pet ce Vc koji ide kroz cijelu BiH. Ovo je značaj za našu privredu, trgovinu i građane koji žive u Nevesinju, a rade u Mostaru”, rekao je Avdalović.

Na početak radova, kako je naveo, čekalo se dugo jer su procedure javnih nabavki oduže.

“Konačno postoji saglasnost svih. Sve procedure su završene, novac je obezbjeđen i izvođači su odabrani. Sve je spremno i mislim da će biti jedna od najboljih kada se ovo završi”, rekao je Avdalović.

Na početnoj tački rehabilitacije na lokaciji Bakračuša prisustvovali su i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija, načelnik nevesinjske opštine Milenko Avdalović sa sardnicima, te predstavnici Konzorcijuma “HP investing-Nevesinjeputevi”, koji izvodi radove.

Ostavite komentar: