Počast žrtvama Jasenovca! Branko otplovio gliserom sa Sane – od Prijedora do Beograda

Branko Kresojević (74) je danas manjim gliserom otplovio sa Sane u rodnom Prijedoru za Beograd u kojem živi decenijama.

Kresojević se na ovaj podvig odlučio sa ciljem da oda počast žrtvama logora Jasenovac.

“Ovaj svoj projekat sam nazvao “Za djecu Gradine, za djecu Potkozarja”. Kada stignem do Save u nju ću spustiti osveštanu veliku svijeću, žito, vino i rakiju koje ću da stavim na stiropor obojen u crnu boju. Želim da na ovaj način odam počast stradalima. Priča se da su leševi iz Jasenovca plovili do Beograda, tu su se zaglavljivali između ratnog ostrva i Nebojšine kule i da su Nijemci dinamitom rasturali te leševe kako bi otišli”, rekao je Kresojević.

Očekuje da njegova plovidba do Beograda traje između osam i 10 dana.

“Ne smijem brzo Unom, ali kada stignem u Savu biće lakše. Čamac je dug pet i po metara. Ima jak motor od 60 konja koji te jačine nije potreban za Sanu i Unu. Sigurno ću nekoliko puta morati da ga dižem da prođem kroz brzake i sedre”, priča on. Kresojević kaže da je još prošle godine planirao da splavom plovi od Prijedora do Beograda i ostvari svoju dugogodišnju želju.

“Godinama želim da napravim ovaj poduhvat i makar da u nekoj kadi staroj plovim od Prijedora do Beograda. Napravio sam projekat prošle godine da u aprilu splavom od drveta sa Kozare plovim i dogovorio sa produkcijom filma “Dara iz Jasenovca” da to bude promocija tog filma, ali zbog korone nije to urađeno”, prisjeća se on.

Kresojević je svojim brodom “Nikola Tesla” koji je napravio 2004. godine do sada oplovio kako kaže pola svijeta. Od Beograda je brodom “Nikola Tesla” otplovio u Pariz gdje je bio brod usidren šest mjeseci.

“Nakon toga sam 2008. godine sa dvije i po tone humanitarne pomoći otplovio na Svetu goru, a 2009. smo četiri mjeseca plovili od Beograda do Čikaga gdje nas je dočekalo 300 ljudi i predstavnici konzulata. Samo na Klivelandu imaju dvije srpske crkve”, priča on. Dodaje da je prije šest godina počela praksa sa njegovim brodom da se na ušću Save u Dunav u znak sjećanja na žrtve Jasenovca spuštaju u vodu vino, rakija i žito.

“To sam uradio isto i na Krfu na Plavoj grobnici. Tamo dolaze turisti, ali ja sam otišao svojim brodom na kojem je zastava Srbije, to je nešto drugo”, objašnjava on.

Inače, Kresojević je godinama bio zadužen za rasvjetu, ozvučenje i scenografiju u pozorištu “Atelje 212”. Prisjeća se da je bio angažovan u brojnim legendarnim izvođenjima kao što su “Kosa”, “Maratonci trče počasni krug” i “Radovan III”. Sa obale Sane u Prijedoru na plovidbu za Beograd Branka Kresojevića ispratili su drugovi iz djetinjstva. Kažu da se ovakav podvig od njega mogao i očekivati.

Ostavite komentar: