Ploženo cvijeće na spomenike poginulih gardista

Pripadnici Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog Štaba Vojske Republike Srpske položili su cvijeće na spomenike poginulim pripadnicima ove brigade povodom 28 godina od bitke na Bjelašnici u kojoj je život izgubilo 15 mladih gardista.

U Udruženju gardista Srni je rečeno da se 1. oktobra 1994. godine borbena grupa gardijske brigade od oko 600 pripadnika na Bjelašnici, gdje je držala borbene položaje, suprotstavila takozvanoj Armiji BiH koja je, prema procjenama, za ovu ofanzivu spremila oko 15.000 do zuba naoružanih vojnika sa svim sredstvima borbene i logističke podrške.

“Muslimanske snage su planirale izvesti odlučujuću veliku ofanzivu na položaje Vojske Republike Srpske na platou Bjelašnice, ovladati Bjelašnicom, Trnovom, prevojem Rogoj i spojiti se sa svojim snagama u enklavi Goražde. Ovim bi bio presječen put za srpsku Hercegovinu i teritorija Republike Srpske bi bila podijeljena na dva dijela”, podsjećaju iz Udruženja.

Dodaju da su gardisti zaustavili ofanzivu žrtvujući živote i pokazujući izuzetnu hrabrost, borbenu efikasnost i taktičku mudrost.

“Tada je gardistima iskazano priznanje na viteškom držanju tokom borbi i postali su primjer mnogim jedinicama Vojske Republike Srpske”, rekli su u Udruženju.

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovano je 27. aprila 2019. godine i trenutno broji oko 800 članova.

Udruženje njeguje sjećanje na 1. Gardijsku motorizovane brigadu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, jednu od najelitnijih jedinica u minulom ratu.

 

 

Ostavite komentar: