Petrović poručio: Najnižu cijenu struje u regionu sačuvati ulaganjem u obnovljive izvore energije

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da je najjnižu cijenu električne energije u Srpskoj u odnosu na zemlje regije moguće sačuvati jedino ulaganjem u izgradnju obnovljivih izvora energije.


Petrović je rekao da je cijena električne energije u Republici Srpskoj najjeftinija je u odnosu na zemlje u okruženju i dodao da Petrović je pojasnio da 1.000 kilovat sati košta 17 evra, te da konkurencija ne postoji po tom pitanju.

“Mi dampingujemo cijenu a njima se to ne isplati. Međutim, i nas će neko tjerati da uvodimo nadoknadu za karbonizaciju i deugljenizaciju. Sad je ta nadoknada u Evropi za 1.000 kilovat sati oko 54 evra, naša energija za toliko kilovat sati je 17 evra”, objasnio je Petrović.

Petrović je rekao da “Elektroprivreda” trenutno 40 odsto proizvodnje električne energije stvara iz obnovljivih izvora, ali da će taj procenat biti povećan na 60 odsto izgradnjom hidrolektrana “Dabar”, “Bistrica”, “Buk Bijela”, solarne elektrane i vjetroparkova.

“Ukoliko elektroprivrede Srbije i BiH ne budu pravile objekte obnovljive izvore, oni će biti u problemu i neće moći prodavati ni svoju energiju”, naglasio je Petrović.

On je za prnjavorsku televiziju “K3” rekao da je cilj Republike Srspke, Vlade i “Elektroprivrede” što hitnije investiranje u obnovljive izvore da bi se sačuvala najniža cijena u regionu.

“Prvi korak za to je polaganje kamena temeljca u Foči, ali tu se stvaraju negativne tenzije. Čim nešto pravite, neko vam montira i sapliće da ne budete vredniji”, rekao je Petrović i pojasnio da će i oni koji osporavaju izgradnju hidroelektrana na Drini imati koristi od toga, jer će se PDV uplaćivati i BiH, od čega će dio uzimati i Federaciji BiH /FBiH/.

Međutim, kaže on, oni idu na to da spriječe da se mi ne razvijamo, poručivši da izgradnja hidroelektrana ne može biti spriječena.

“To je na teritoriji Republike Srpske, imaju institucije Republike Srpske, a imaju i institucije BiH koje su dale saglasnost. Svi su argumenti na našoj starni”, poručio je Petrović.

Petrović je rekao da Srpska ima velike potencijale i kada je riječ o vjetroenergiji i solarnoj energiji, ali da su to novi izvori koji nisu stabilni, te da ih je potrebno izbalansirati.

“To košta i mi smo se više orijentisali ka solarnim projektima i do sada smo razvili 247 megavata solarnih projekata, LJubinje – Trebinje, i mislimo da ćemo uspjeti bez baterija i hidrogena izbalansirati sa malom cijenom”, rekao je Petrović i dodao da Srpska ima ogroman i vodeni potencijal.

Direktor “Elektroprivrede” je istakao da je cilj da se preko resornih ministarstava u Savjeta ministara iz predviđenog budžeta za zapadni Balkan povuče novac za obnovljive vidove energije.

On je konstatovao da postoje neki amoniziteti i sve što ide sa nivoa BiH ide kilavo. “Nikada se ne zna ko će se tamo udružiti i ko će nam nešto uraditi da ne prođe”, pojasnio je Petrović.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske radi na tome da ukine koncesije na hidropotencijal koje su lažne, dodavši te da je veliki broj koncesija koje ništa nisu radile.

Govoreći o reorganizaciji ove kompanije, Petrović je rekao da se tome pristupilo u posljednjem trenutku, kao i otvaranju tržišta.

“Sva preduzeće u Republici Srpskoj moraju da nabavljaju energiju po novim cijenama koje se kreću ka tržištu. Međutim, tržište je daleko skuplje. U Srbiji je ta energija preko 60 evra, a kod nas je u prosijeku od 38 do 45 evra. Mi smo još daleko niži u odnosu na Srbiji, a posebno u odnosu na okruženje”, pojasnio je Petrović.

On je rekao da će se, u dogledno vrijeme, cijena energije i u Srpskoj kretati kao i u okruženju.

Prema njegovim riječima, poslovanje “Elektroprivrede” biće još transparentnije i građane ne treba da zbunjuju svi podaci koje su dobili uz račun.

“Građani na računu sada vide da postoji nadoknada za obnovljive izvore energije, nadoknada za maržarinu i PDV”, istakao je Petorović i dodao da energiju u sistemu “Elektroprivrede Srpske” proizvode dvije termoelektrane i tri hidroelektrane, te da taj novac ide njima.

Direktor “Elektroprivrede” je rekao da je trenutno problem što prozivođač električne energije nije adekvatno plaćen za svoj učinak, te da veći dio “kolača” dobiju distributeri i prenosnici.

“Prenos sve naplaćuje avansno, a distribucija je u korektnoj saradnji sa ‘Elektropirivredom’ i od novca što ostane plaćamo proizvodnju”, pojasnio je Petrović i dodao da “Elektroprivredi Srpske” trenutno niko ne može biti konkurencija.

Petrović je rekao da Samit energetike, koji je održan u Trebinju, puno znači za “Elektroprivredu Srpske”, jer do sad to nikada nije bilo organizovano u Republici Srpskoj, dok su u FBiH ukinuti skupovi koju su ranije održavani.

“To je bila prilika za kvalitetnu razmjenu stručnih mišljenja”, rekao je Petrović.

On je naveo da je pandemija virusa korona prošle godine značajno uticala na poslovanje “Elektroprivrede”, ali da je ove godine situacija mnogo bolja.

Ostavite komentar: