Petrović o situaciji u Srpskoj: Energetska kriza u Evropi je naša velika šansa

Švajcarske vlasti poručuju svojim građanima da pripreme svijeće. Slična alarmantna upozorenja i pozivi na štednju mogu se čuti i u Austriji, ali i Njemačkoj. Gase čak i uličnu rasvjetu, te izdaju preporuke za kupovinu ćebadi za predstojeću zimu. Kakva je situacija u Srpskoj, da li je naš sistem stabilan, imaju li građani razloga za strah?

Prema riječima generalnog direktora “Elektroprivrede Srpske” Luke Petrovića odgovor je negativan, jer je Republika Srpska energetski nezavisna i ima dovoljno struje za domaće potrebe.

“Evropa je u velikom u problemu. Vjerujem da će nakon udara na građane to uskoro na svoj koži osjetiti i evropska privreda. Kada je u pitanju Srpska ona je u daleko povoljnijem položaju. Mi smo energetski nezavisni. Da bi tako i ostalo treba da nastavimo sa izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta, prije svega iz obnovljivih izvora”,  istakao je Petrović za “Glas Srpske”.

Direktor “Elektroprivrede Srpske” poručuje da se cijena struje neće značajnije kod nas mijenjati do 2025. godine kada će sve biti na bazi tržišnog poslovanja.

“Investicioni ciklus koji smo pokrenuli će nam sigurno omogućiti da i u narednom periodu ne dođe do značajnog povećanja cijena. Stvorićemo novi višak koji ne samo da će otplaćivati sebe, već će stvarati i dodatni prihod ERS. To znači da nećemo imati potrebu da dodatno uzimamo novac građanima Srpske. To je naša velika prednost. Vjerujem da ćemo nakon 2025. godine imati već na mreži prvu solarnu elektranu u Srpskoj, ali i mini solarne elektrane koje će biti postavljene na krovovima domaćinstava. To bi trebalo biti oko novih 380 gigavat sati električne energije godišnje. Naravno tu je i vjetropark u Berkovićima, ali HE “Bistrica” i “Dabar””, kaže Petrović.

Petrović ističe da se sve više građana grije na struju što dovodi i do veće potrošnje.

“Struja je postala najjeftiniji energent. Već smo primijetili da postoji jedan trend da sve više naših građana prelazi na grijanje strujom, tako da i ove zime možemo očekivati da dođe do povećanja potrošnje. Zbog tog trenda potrošnja je u proteklom periodu povećana za negdje oko dva odsto. Nije mnogo, ali ako gledamo dugoročno to za deset godina može biti 20 odsto. Znači moramo nastaviti da pravimo što više proizvodnih kapaciteta”, dodao je Petrović.

Ostavite komentar: