Pažnja! Bez polise koja pokriva hitne ljekarske intervencije ne idite na putovanje

Bez polise koja pokriva hitne ljekarske intervencije o putovanju ne treba ni razmišljati.

Građani mogu da biraju između putnog osiguranja koje nude osiguravajuća društva i ino obrazaca Fonda zdravstvenog osiguranja. Potencijalne usluge osiguravatelji će naplatiti, a ino obrazac je besplatan.

Planirati putovanje, a ne planirati osiguranje? Sve je manje putnika koji na put ne nose nikakvu polisu. Božana Vujmilović kaže – ino obrazac se podrazumijeva, posebno kada se na put kreće sa djecom.

“Da imam za svaki slučaj, da se nađe. Putujemo s nadom da neće trebati”, kaže Vujmilovićeva.

Mnogo je, kažu u Fondu zdravstva, onih koji ovako razmišljaju. Posebno u sezoni ljetnih godišnjih odmora. Prošle godine, zbog ograničenog kretanja uzrokovanog pandemijom virusa korona, izdato je tek nešto više od 11.500 ino obrazaca, tek petina onih iz 2019. godine. Ove godine, do sada je izdato gotovo 14.500 ino obrazaca.

“Potrebno je da se ode kod svog porodičnog ljekara, da se dobije jedna potvrda kojom se dokazuje da je osigurano lice sposobno za put i sa tom potvrdom dolazi u nadležnu poslovnicu Fonda i na osnovu te potvrde mi izdajemo ino obrazac”, navela je Darija Filipović Ostojić portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Fondu napominju, ovaj dokument garantuje besplatnu hitnu pomoć u zemljama sa kojima BiH ima sporazum, čak i u slučaju kovida 19. Svaki osiguranik ima pravo na ukupno 60 ovako osiguranih dana tokom godine.

“Kada dođe u zemlju u kojoj boravi potrebno je da se javi FZO i da mu se na osnovu ino obrasca izda bolesnički list koji služi kao zdravstvena knjižica tokom boravka u toj zemlji”, dodala je Filipović Ostojić. Ino obrazac treba razlikovati od putnog osiguranja, jer on pokriva trošak hitne medicinske pomoći. Polisa osiguranja, pokriva i neke dodatne troškove, a za marku, do marku 80 po danu, osigurava se šteta i do 40.000 maraka.

“Nisu samo nužni troškovi liječenja, nego i sve popratno šta se može desiti, pa čak, do ugovorene sume osiguranja, i zubobolja da vas uhvati, što nećete baš naći u svakom gradu Dom zdravlja u kojem to možete popraviti”, naveo je Bojan Popović Upravni odbor Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske.

Dođe li do nezgode u bilo kojoj od 17 država sa kojima postoji sporazum o zdravstvenom osiguranju putnik koji ima ino obrazac dobiće besplatnu hitnu medicinsku pomoć, a troškove liječenja platiće Fond zdravstvenog osiguranja.

Vlasnik polise osiguranja može računati na povrat novca kada se vrati s puta. Desi li se nezgoda putniku koji nema ni ino obrazac ni polisu putnog zdravstvenog osiguranja, troškove će platiti iz svog džepa, piše RTRS.

Ostavite komentar: