Patrijarh srpski Porfirije proslavio je danas svoj imendan – evo kako se tačno sve desilo

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije proslavio je danas svoj imendan, odnosno dan sveca po kojem je dobio monaško ime.

Njegova svetost služio je na praznik Svetog Porfirija Kavsokalivita svetu arhijerejsku liturgiju u Patrijaršijskom pridvornom hramu Svetog Simeona Mirotočivog, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Poslije osveštanja slavskih darova povodom svog imendana, srpski patrijarh je primio čestitke najbližih saradnika i službenika Patrijaršije srpske.

Molitvi su prisustvovali episkop toplički Jerotej i hvostanski Justin, a između ostalih, sasluživali su direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo, glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda arhimandrit Nektarije, te arhimandrit Nektarije iz Eparhije britansko-skandinavske.

Patrijarh srpski Porfirije rođen je kao Prvoslav Perić u Bečeju 22. jula 1961. godine, a proglašen je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve 18. februara 2021. godine, 46. po redu srpski patrijarh. Zamonašen je u manastiru Dečani 1985. godine. Do promjene imena u SPC dolazi prilikom monašenja, kada se kandidat za monaha odriče svog imena dobijenog na rođenju, a nadležni episkop mu određuje novo ime, koje je monaško.

Srpski patrijarh Porfirije je dobio ime po starcu Porfiriju, rođenom 1906. godine u selu Sveti Jovan Karistija u blizini Aliverije, pod krštenim imenom Evangelos, koji je još kao dječak otišao na Svetu goru, gdje se podvizavao u Kavsokaliviji i dobio monaško ime Nikita.

Još kao mladi monah, Nikita je doživio prosvjetljenje i počeo je da istovremeno vidi prošlost, sadašnjost i budućnost, da vidi “na daljinu”, sluša i da raspoznaje ptičije i životinjske glasove, osjeti mirise sa velike udaljenosti, da “vidi” u dubinu zemlje i u nebeski haos, “gleda” kroz vodu i kroz kamenito tlo, pronalazi izvorišta nafte, radio-energije.

Mogao je da “vidi” zakopana arheološka nalazišta, skrivene grobnice, podzemne izvore, izgubljene ikone, da “vidi” prizore koji su se odigrali vijekovima ranije, da “čuje” molitve koje su upućivane, da “vidi” dobre i zle duhove, samu ljudsku dušu… Kada je imao 21 godinu dobio je zvanje starca i novo monaško ime Porfirije.

Starac Porfirije preminuo je 2. decembra 1991. godine, a Sveti Sinod Konstantinopoljske patrijaršije donio je 2013. godine odluku o njegovoj kanonizaciji.

Za datum liturgijskog spomena prepodobnog Porfirija ustanovljen je 2. decembar, dan njegovog upokojenja.

Ostavite komentar: