Patrijarh Porfirije u prigodnoj besjedi poručio: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo

26.02.2024. | 17:30

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog u crkvi na Novom Beogradu, koja nosi ime ovog svetitelja i utemeljivača srpske države, a u prigodnoj besjedi je istakao da je važno čuvati i živjeti predanje Hristovo.

NJegova svetost je naveo da Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici danas praznuju slavu posvećenu svetitelju, koji je otac, korijen i izvor pravoslavnih Srba, saopšteno je iz Informativne službe SPC.

“Nek Bog da da se držimo amaneta koji nam je ostavio Sveti Simeon Mirotočivi zato što to nije amanet koji nas drži za zemlju – ne tiče se tla i krvi, nego se tiče suštine našega postojanja. Tiče se onoga o čemu je današnje Jevanđelje govorilo, a to je da ko hoće da sačuva dušu svoju izgubiće je, a ko izgubi Hrista radi, naći će je”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski naglasio je da je predanje riječ koja smeta ušima modernog čovjeka, koji hoće da sve u njemu počinje i da se sve sa njim završava.

“Važno je da, držeći se amaneta Svetog Simeona Mirotočivog, znamo da držimo predanje. Neka molitve Svetog Simeona učine da čuvamo predanje, jer predanje nije ništa drugo nego Hristos i Jevanđelje, a to predanje znači da želimo da budemo bolji i da budemo dobri, a ne da nam bude dobro i da nam to bude cilj”, poručio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost čestitao je sveštenicima i parohijanima hrama Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu današnju krsnu slavu.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, oca Svetog Save i osnivača dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka.