Patrijarh Porfirije nastavlja svoju posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije nastavlja svoju posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj.

Srpski patrijarh će jutros u 9.30 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, uz sasluženje mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i sveštenstva.

Prethodno će služiti Vaskršnje jutrenje koje će početi u 8.30 časova.

Patrijarh Porfirije posjetiće danas i Istočno Sarajevo gdje će ga dočekati gradonačelnik LJubiša Ćosić i načelnici svih šest gradskih opština.

Sastanak će početi u 15.00 časova, nakon čega su predviđene izjave za medije, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja do Trga Republike Srbije, gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

Na kraju posjete planirano je da NJegova svetost posjeti crkvu koja se gradi na Jahorini.

Patrijarh boravi u posjeti Mitropoliji povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.

On je stigao juče, a na putu do Sarajeva posjetio je Sokolac gdje su ga dočekali mitropolit Hrizostom i načelnik opštine Milovan Bjelica.

U Sabornom hramu u Sarajevu sinoć je služena doksologija u njegovu čast, a u besjedi je patrijarj istakao da pravoslavni Srbi u ovom gradu žive najmanje od 14. vijeka i mole se Bogu o čemu svjedoči i taj stari hram, te da različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima.

“Na samo nekoliko stotina metara nalaze se bogomolje naroda drugih vera, koje sve potiču iz istog korena – stvaralačke ljubavi svoje”, rekao je srpski patrijarh tom prilikom.

Prepoznavajući svoj identitet i različitost, on je naveo da to nije dato da bi razdvajalo već bilo odskočna daska koja baca jedne prema drugima u zagrljaj.

 

 

Ostavite komentar: