Patrijarh Porfirije muslimanima čestitako praznik: Kurban-bajram provesti u zdravlju i miru

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije čestitao je svim muslimanima veliki islamski praznik Kurban-bajram, te poželio da ovaj praznik provedu u zdravlju, miru i ljubavi.

“U duhu negovanja dobrih međuvjerskih i dobrosusjedskih odnosa čestitamo svim muslimanima veliki islamski praznik Kurban-bajram”, navedeno je u čestitki patrijarha srpskog.

Patrijarh je rekao da se tim praznikom muslimani širom svijeta sjećaju žrtve praoca Avrama, a svojim običajima ukazuju na značaj milosrđa, dobrotoljublja i čovjekoljublja, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Neka proslave naših vjerskih praznika budu povodi da se jedni sa drugima upoznajemo i zbližavamo kako bi na dostojan način posvjedočili da smo potomci istih praroditelja”, naveo je patrijarh srpski.

Muslimanski vjernici proslaviće sutra prvi dan Kurban-bajrama, koji traje četiri dana. Ovo je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve. Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela – porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima.

Ostavite komentar: