Patrijarh Porfirije istakao: I danas ima onih koji bi da razvodne i relativizuju pravoslavnu vjeru

06.12.2023. | 15:40

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je da i danas ima onih koji bi da razvodne i relativizuju pravoslavnu vjeru ili da pravoslavne hrišćane pretvore u pravoslavce samo po imenu, a po životu i po načinu vjerovanja da budu nešto što je potpuno strano pravoslavlju.

Nakon što je danas u Hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave mješovitog i pjevničkog hora pri ovom hramu, patrijarh Porfirije je u besjedi istakao da je takvih ljudi bilo i u vrijeme Svetog Aleksandra Nevskog, kao što ih ima i danas.

Patrijarh srpski je naveo da se u svetitelju Aleksandru Nevskom, kao i u svakom svetitelju, slavi vrlina jevanđeljska kojom je on bio ukrašen.

“Ali i onda kada je trebalo i snagom ovoga sveta i silom ljudskom pokazati da je veran pravoslavnoj veri, kada je pozivan da će dobiti još veća carstva da napusti veru pravoslavnu, da postane unijat, da pređe u katoličku veru, Sveti Aleksandar Nevski ni rečju, ni delom, ni mišlju nije pristajao na to”, rekao je patrijarh Porfirije.

NJegova svetost je podsjetio da je Sveti Aleksandar Nevski bio aristokratskog roda, upravljao je ljudima i teritorijama.

“Ali, pre svega, on je samog sebe upravljao jevanđeljem Hristovim, znajući da sve treba dati za Hrista, a Hrista ni za šta kako bi sve ono što smo dali bilo, postalo i ostalo naše”, rekao je srpski patrijarh.

Sveti Aleksandar Nevski se, napomenuo je patrijarh, nije ponio za svjetskom slavom, vlašću i moći, nego naprotiv, znao je da su spoljašnja slava, moć i vlast izraz promisla Božijeg i da je njemu data, ne da afirmiše sebe u egoizmu i egocentrizmu, nego da služi jevanđelju Hristovom.

“I zato njegov život, budući da je bio utemeljen na reči Hristovoj, jeste život svedočenja istinske i prave vere pravoslavne”, istakao je patrijarh Porfirije.

NJegovoj svetosti saluživalo je sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke u molitenom prisustvu brojnog vjernog naroda, a na kraju liturgije patrijarh je prelomio slavski kolač i osveštao slavske darove, prenijela je crkvena televizija “Hram”.

Hram Svetog Aleksandra Nevskog slavi oba važna događaja iz života blagovernog kneza Aleksandra Nevskog, i to Prenos moštiju kao hramovnu, a Usnuće, odnosno Pogrebenje, kao slavu horova pri Hramu.

Radost ovog praznika uveličao je dar manastira Ostrog sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, rukavice sa moštiju Svetog Vasilija Ostroškog.

Oznake: Porfirije