Parastos u Kozarskoj Dubici: Borci odali počast poginulim i evocirali uspomene na teške ratne dane

Dan 11. pješadijske dubičke brigade Vojske Republike Srpske obilježen je danas u Kozarskoj Dubici, a tim povodom u Spomen-hramu Svete Petke služen je parastos za 224 poginula borca sa područja te opštine.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić rekao je da je obilježavanje Dana 11. pješadijske brigade prilika da se borci druže i evociraju uspomene na teške ratne dane i četiri i po godine rata.

“Obilježavamo danas i presudne dane koji su donijeli mir i očuvanje našeg naroda na ovim prostorima, a krajem rata smo ovdje herojskom odbranom sjeverozapadnih granica Republike Srpske od agresije Hrvatske vojske uspjeli da se odbranimo i Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrdimo Republiku Srpsku”, izjavio je Ćibić.

On je naglasio da Dan brigade i “Septembarske dane odbrane” borci uvijek doživljavaju sa ponosom jer je tada “srce bilo od čelika jače”, što je i parola odbrane Kozarske Dubice.

Ćibić je naveo da će povodom obilježavanja 30 godina Vojske Republike Srpske kod Spomen krsta u porti Hrama Svete Patke biti izveden umjetnički program, a da će se zatim borci družiti i proslaviti svoj dan.

Komandant odbrane zapadnih granica Republike Srpske u septembru 1995. godine Pantelija Ćurguz istakao je značaj obilježavanja Dana brigade jer pomen stradalim i evociranje uspomena na protekli Odbrambeno-otadžbinskom ratu znači očuvanje vrijednosti proisteklih iz tog rata.

“Tih vrijednosti nema mnogo i one su Republika Srpska i borci. Mi smo na ovim prostorima, nažalost, skoro godinu dana ranije bili u prilici da se moramo organizovati s ciljem zaštite tadašnje države, a zatim i odbrane srpskog naroda na ovim prostorima”, rekao je Ćurguz novinarima.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da ga raduje što su se povodom Dana 11. pješadijske brigade i 30 godina Vojske Republike Srpske okupili brojni pripadnici te jedinice.

“To su već starija lica, sa mnogo sijede kose, a posebne emocije izazivaju ti susreti, stisak ruke i uspomene koje vežu te ljude iz perioda kada su stvarali Republiku Srpsku. Treba raditi na njegovanju ovog datuma i tradicije, a opština Kozarska Dubica će u saradnji sa Boračkom organizacijom pomoći da se borci i dalje okupljaju, još masovnije nego ove godine”, rekao je Reljić.

Tokom Odbrambeno-otadžinskog rata kroz jednice 11. pješadijske brigade Kozarska Dubica prošlo je više od 5.700 boraca, ranjeno je njih 562, a jedinica je imala 195 poginulih i nastradalih boraca.

Jedan broj boraca Kozarske Dubice učestvovao je u ratu u sastavu drugih ratnih jedinica, a ukupno su poginula 224 borca, a 614 je ranjeno.

Brigada, mobilisana 30. juna 1991. godina, odlikovana je “Ordenom Karađorđeve zvijezde”, a učestvovala je na mnogim ratištima širom Republike Srpske i BiH i nije izgubila niti kvadratnog metra teritorije.

Ostavite komentar: