Parastos povodom Dana opštine: Datum kada su se Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta

U Mrkonjić Gradu danas je, povodom Dana opštine, u kapeli Svetog apostola Marka služen parastos za stradale u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na pravoslavnom groblju, kao i na spomen-obilježja na Trgu srpske vojske.

Dan opštine je ustanovljen kao dan sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je novinarima da su na današnji dan prije 27 godina Mrkonjićani bili izuzetno srećni što se nakon izgnanstva vraćaju na ognjišta, a bili su i tužni i neutješni zbog onog što su zatekli u gradu.

“Svima je poznata tragedija koja je zadesila naš grad, naše žrtve zaslužuju poštovanje, da budu dostojanstveno označene u istoriji i da krivci budu privedeni pravdi”, istakao je Vođević.

On je naveo da je opštinska uprava uradila ono što je bilo do nje, te da je ostalo da posao završe institucije na drugim nivoima vlasti.

“Mi smo Tužilaštvu BiH uputili i papire i dokaze na dalje postupanje i očigledno je tu neki problem i zastoj. Pozivam sve odgovorne osobe da urade ono što je do njih kako bi konačno svi koji su učestvovali u ovom zločinu izašli pred lice pravde i kako bi konačno i Mrkonjić dobio mjesto koje zaslužuje u svojoj istoriji”, rekao je Vođević.

Duško Miletić iz opštinske Boračke organizacije naglasio je da je svima poznato da je ovdje stravičan zločin izvršila hrvatska vojska, ocjenjujući da je, kako vrijeme protiče, sve više pokazatelja da nikome nije stalo do kažnjavanja odgovornih.

“Mislim prvenstveno na sud, na institucije koje su nadležne da procesuiraju ratne zločine, vidljivo je da niko ništa ne radi na tom pitanju”, dodao je Miletić.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske.

Među ekshumiranim je 10 žena. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske. Za ove stravične zločine još niko nije odgovarao.

Porodice žrtava su neutješne i polako gube nadu u dostupnu pravdu.

Petar Mitrić, koji je u mrkonjićkoj masovnoj grobnici pronašao rođenog brata Duška i dva brata od strica Petra i Milorada, rekao je da je 4. februar svake godine tužniji zbog neprocesuiranja zločinaca.

“Ovdje se znaju nalogodavci, izvršioci, ali su svi ti podaci negdje u ladicama. Moja majka se upokojila prije dvije godine, nije dočekala pravdu, a sa ovakvim načinom rada nadležnih institucija, ne vjerujem da ću je i ja dočekati, možda moja djeca”, naveo je Mitrić.

Ljubinka Kreka, koja je u grobnici pronašla tijelo supruga Jove, rekla je da je izgubila svaku nadu da će neko odgovarati za mrkonjićke žrtve.

Današnjem obilježavanju 4. februra, Dana opštine Mrkonjić Grad, između ostalih, prisustvovali su i ministar finansija u Savjetu ministara i nekadašnji načelnik ove opštine Zoran Tegeltija, kao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Ostavite komentar: