Otkrivene lažne kovid potvrde: Lažirali da su vakcinisani, imali falsifikovane pečate doktorica

11.12.2021. | 14:33

Više državljana Republike Hrvatske, ali i onih iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo, posjedovalo je falsifikovane COVID iskaznice o vakcinaciji s pečatima Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona i direktorice ove ustanove, dr. Dijane Mamić, kao i doktorice Doma zdravlja Tomislavgrad Bernardine Šarac.

Dr. Mamić je za rekla da su za falsifikovane potvrde saznali početkom sedmice, kada su ih kontaktirali iz nadležne službe za izdavanje EU COVID potvrda iz Zagreba.

“Provjeravali su vjerodostojnost jedne od iskaznica i od nas su zatražili da potvrdimo jesu li te osobe vakcinisane kod nas. Nakon što smo, provjerom u našoj bazi podataka, utvrdili da nisu vakcinisani, uvidjela sam potom, budući da je riječ o skeniranim iskaznicama, da to nisu naši pečati. Dakle, ni pečat Zavoda, ni moj. U toj falsifikovanoj uz moje ime je navedeno da sam doktorica Kantonalne bolnice Livno. Takođe, to se isto desilo s kolegicom Šarac”, ispričala je dr. Mamić za Avaz.

Nako što su o svemu obavijestili nadležne službe u Hrvatskoj, dr. Mamić je potom cijeli slučaj prijavila MUP-u Livanjskog kantona, gdje je dala izjavu na sve okolnosti, ali i graničnu policiju BiH i RH.

U MUP-u Livanjskog kantona, u saradnji s policijskim agencijama RH, provode istragu u vezi sa ovim krivičnim djelima, a kako bi se razotkrile osobe koje su falsifikovale iskaznice i falsifikovale pečate doktorica i zdravstvenih ustanova.