Ostojić: Očekujem zadovoljenje pravde u predmetu “Dobrovoljačka”

Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da će, ukoliko sudski proces u predmetu “Dobrovoljačka” bude vođen u skladu sa zakonom i pravdom, njegov epilog biti maksimalna kazna zatvora za sve optužene, te da očekuje da pravda bude zadovoljena.

Uoči početka glavnog pretresa pred Sudom BiH u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, Ostojić upozorava da će, ukoliko politika i strani faktor budu uticali na ovaj slučaj, epilog suđenja na kraju biti u korist zločinaca i njegovih izvršilaca, a ne istine, pravde i porodica stradalih.

On je podsjetio da je Sud BiH do sada imao dvostruke aršine u procesuiranju ratnih zločina.

“Srbi su presuđivani na maksimalne kazne zatvora za ista krivična djela u odnosu na Bošnjake i Hrvate koji su uglavnom oslobađani ili su im izrečene minimalne kazne”, rekao je Ostojić Srni.

Glavni pretres pred Sudom BiH u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine biće održan 26. oktobra, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Glavni pretres, koji je trebao da počne 19. oktobra, odgođen je za 26. oktobar zbog obaveze postupajućeg tužioca.

Osim Ganića, optužnica tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

 

 

Ostavite komentar: