Ostali bez kasa, pa račune pišu rukom: Koliko će nas koštati rupe u fikskalizaciji

Kase su im oduzete i deponovane u sud radi vještačenja, pa račune ispisuju rukom. To je, zasad, epilog akcije „Fiskalne kase“ u kojoj su policajci i inspektori upali u 32 ugostiteljska objekta u Banjaluci i jedan u Prijedoru, zbog sumnje da za dio prihoda ugostitelji nisu uplaćivali porez.

U Poreskoj upravi Republike Srpske kažu da obveznicima kod kojih su vršeni pretresi i izuzeta oprema i dokumentacija, nisu izrečene mjere zabrane obavljanja djelatnosti. Što se računa tiče, mogu ih izdavati sa novih fiskalnih kasa koje „nakon nabavke i procesa ponovne fiskalizacije mogu pustiti u funkciju“ ili, jednostavno, „mogu izdavati fiskalne račune pisane rukom, u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama RS“.

Takav račun danas je i dobila gošća u jednom od banjalučkih lokala iz kojeg su izuzete kase i dokumentacija.

„Bila sam iznenađena kad mi je konobar donio račun ispisan rukom, ne sjećam kad sam to poslednji put vidjela“, ispričala je Snježana M.

Koliko će takav sistem fiskalizacije potrajati i da li i on ostavlja prostor za zloupotrebe, iz Poreske uprave Republike Srpske nisu objasnili. Eventualna šteta po budžet koju su počinili poreski obveznici za koje se sumnja da nisu prijavljivali sav prihod još nije precizno procijenjena, kažu poreznici, i napominju da to je, svakako, „predmet istražnih radnji“.

Prve istražne radnje pokazale su da su neka od najzvučnijih imena domaćeg ugostiteljstva, zahvaljujući “lažnim” softverima, vodila duplu evidenciju i izdavala račune koji nisu evidentirani i za koje Poreska uprava nije znala. Time su se potvrdile sumnje u neefikasnost postojećeg sistema fiskalizacije koji je, prema zvaničnoj analizi Ministarstva finansija završenoj početkom godine, tehnološki zastario, ne prati kompletno poslovanje u gotovini i ostavlja prostor za sivu zonu.

Upravo iz tih razloga, iz resora finansija najavljivan je novi, onlajn sistem fiskalizacije preko kojeg bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom plaćenom računu u realnom vremenu koji bi trebalo da bude u funkciji od 2022. godine.  Ministarstvo finansija formiralo je radnu grupu koja je počela sa izradom novog zakona o fiskalizaciji, a očekuju ga u prvoj polovini naredne godine.

Ostavite komentar: