Osmogodišnji dječak prvi doplivao do Časnog krsta u Neretvi

19.01.2019. | 16:07

Osmogodišnji Pavle Žerajić prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Pavlu je zlatnik nakon izlaska iz Neretve uručio iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović.

Žerajić je bio jedan od tridesetak učesnika koji su se odlučili oživjeti običaj plivanja za Časnim krstom na Bogojavljenje u Mostaru, što je drevni pravoslavni običaj.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst već treću godinu se održava u mostarskom naselju Ortiješ.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin rekao je da raduje to što svake godine na Bogojavljenje ima sve više plivača na Neretvi, među kojima je sve više mladih.

– Nama koji posmatramo sa obale ovo izgleda strašno, ali onima koji plivaju nije hladno. To je ta blagodat Božja, ta sila koja ih grije u hladnoj vodi prilikom tradicionalnog običaja vađenja krsta – rekao je Borovčanin.

Borivčanin kaže da je posebno lijepo vidjeti da na Neretvi na Bogojavljenje zajedno plivaju očevi i sinovi, ali da je pohvalno i to što je bilo i starijih koji su se odvažili na ova potez. Najstariji plivač imao je 65 godina.

Učesnik bogojavljenskog plivanja Pavle Žerajić, koji je porijeklom iz Mostara, ali je trenutno nastanjen u Nevesinju, rekao je da je bilo hladno, ali da je jedva čekao ovaj praznik jer je njegov otac svake godine plivao za Časni krst.

– Bila mi je čast da plivam za Časni krst i doći ću i iduće godine – rekao je Žerajić.

Davor Sudar iz Mostara kaže je da je ovo lijep običaj kojim se njeguje tradicija i koji mnogo znači povratnicima u Mostaru.

Plivanju je prethodila Sveta liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, a nakon događaja organizovano je druženje i posluženje za sve učesnike i goste u Društvenom domu u Ortiješu.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ.

 

Izvor:(RTRS)