Opštini Prnjavor blokiran račun

Zbog presude teške milion i 200 hiljada maraka opštini Prnjavor blokiran je račun.

Bivši načelnik Siniša Gatarić 2013. godine potpisao je jednostrani raskid ugovora sa firmom iz Vlasenice kao izvođačem radova za projekat izgradnje vodovoda Povelič.

To preduzeće tužilo je opštinu i nakon osam godina Vrhovni sud Republike Srpske donio je odluku da je raskid ugovora bio nezakonit.

Više od 1,2 miliona maraka opština Prnjavor dužna je da isplati izvođačima radova na projektu Povelič.

Јednostrani raskid ugovora sa izvođačima radova na projektu Povelič , koji je potpisao bivši načelnik Siniša Gatarić prije osam godina urađen je nezakonito, odluka je Vrhovnog suda Republike Srpske.

Posljedice tek slijede.

– Do sada nikada nismo imali problem sa isplatama, a ova presuda će na značajan način poremetiti dinamiku isplate redovnih sredstava iz budžeta. Nastojaćemo da u narednom periodu pronađemo rješenje i da do kraja godine bude isplaćeno sve što je planirano budžetom – rekao je Darko Tomaš načelnik opštine Prnjavor.

U odluci o raskidu ugovora iz 2013. navedeno je da je izvođač određene radove izvodio bez saglasnosti opštine.

– Takođe je utvrđeno da ste izvodili radove na izgradnji distributivnog cjevovoda za Donje Palačkovce , a predmetni radovi nisu bili ugovoreni naprijed navedenim pojedinačnim ugovorima – stoji u odluci, navodi RTRS.

Vrhovni sud Republike Srpske smatra drugačije.

– Iz provedenih dokaza, a naročito mišljenja vještaka građevinske struke i iskaza svjedoka proizlazi da su svi dodatni radovi bili nužni, a da ih je prouzorkovala tužena time što je po njenom zahtjevu u tri navrata došlo do obustavljanja radova – navodi Vrhovni sud.

U posljednjih 17 godina opština Prnjavor ako se računa i ova presuda od 1,2 miliona maraka, platila je više od 4 miliona maraka štete po različitim sudskim sporovima.

– Od 2004. do danas opština Prnjavor je po raznim sudskim presudama, uključujući i ovu najnoviju, platila više od četiri miliona KM štete. Manji dio od oko 10 odsto je za ekspoprijacije i slično, a svi ostali sporovi su zbog naknade određenih postupaka – napomenuo je Tomaš.

– Od strane mene i potpisa ljudi iz SNSD- a nikada nije pričinjena nikakva materijalna šteta – dodao je Tomaš.

Zvali smo i bivšeg načelnika opštine Sinišu Gatarića ,ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da nema komentar.

 

 

Ostavite komentar: