Oprezno za volanom! Zbog vlažnih kolovoza i magle u kotlinama vozači treba da smanje gas

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se na većini puteva odvija po vlažnim kolovozima, a u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Odroni su mogući na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina. Na dionici magistralnog puta Zableće-Čađavica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog sanacije klizišta. Do 20. novembra saobraćaj je u tunelu Dragoraj na ovoj dionici puta potpuno obustavljen od ponedjeljka u osam časova do petka u 16 i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Na dionicama puteva Mel Vrela-Kotor Varoš-Banjaluka, do 2. decembra, i Mel Karuše-granični prelaz Brod, do danas, kretaće se vangabaritni prevoz, pa je neophodan oprez i poštovanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje. U toku je izgradnja MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz semafore.

Zbog deminiranja terena na dionici magistralnog puta Pelagićevo-Blaženovac biće povremenih obustava saobraćaja po 30 minuta od sedam sati do 17 časova. Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek, aktuelne su povremene obustave saobraćaja od 8.05 do 15.05 časova. Povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja, bude i zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu “MSP Gornji Božinci” od 8.15 do 15.05 časova radnim danima aktuelne su povremene obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja. U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, pa radnim danima od sedam sati do 17 časova bude povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom, zbog aktiviranog klizišta. Na više lokacija magistralnog puta Sarajevo-Tuzla-Orašje (Olovske Luke, naselje Husino, u blizini petlje Šićki Brod, u mjestima Špionica i Potpeć, kao i u blizini graničnog prelaza Orašje) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se saobraća usporeno ili obilaznicama u neposrednoj blizini.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, a teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, a iz smjera Nević Polja (Travnika) obilaznicom u neposrednoj blizini. Zbog rekonstrukcije saobraćajne nezgode, danas od 9.00 časova biće obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta LJubuški – Vitina, u mjestu Proboj. Za vrijeme obustave, u funkciji će biti alternativni pravac Vitina – Veljaci – Orahovlje – Vašarovići – Teskera – LJubuški.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova. Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni pi-si-ar, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 časa. Djeca do pet godina starosti ne moraju imati urađen jedan od ovih testova da bi ušla u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja pi-si-ar ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Na graničnom prelazu Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru od sedam sati do 19 časova.

Srbija je otvorila granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije. BiH građani mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa.

Ostavite komentar: