Oporezivanje frilensera: Potpredsjednik FBiH kaže da se porez ne može naplatiti retroaktivno

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović podnio je zahtjev Ustavnom sudu Federacije BiH da se preispita ustavnost poziva kojim je Poreska uprava FBiH započela retroaktivnu naplatu poreza frilenserima za tri godine unazad.
Kako navode u saopštenju Udruženja “Freelance” u BiH, uz zahtjev za rješavanje spora između Ministarstva finansija i Poreske uprave Federacije BiH na jednoj strani i Parlamenta Federacije BiH na drugoj strani, Dunović od Ustavnog suda traži potvrdu preuzimanja ovlaštenja izvršne vlasti od zakonodavne.

Naime, javni poziv na osnovu kojeg je Poreska uprava tražila plaćanje poreza od formalno nezaposlenih građana nema niti zakonsku, niti snagu zvaničnog propisa, tako da on ne može biti obavezujući akt, smatraju u ovom udruženju.

– Da bi oni koji ostvaruju prihod iz inostranstva ili iz BiH za usluge putem Pejpal i drugih onlajn servisa na račune u domaćim bankama mogli blagovremeno platiti porez, nije dovoljno samo njeno zakonsko propisivanje i utemeljenje. Potrebno je da organi izvršne vlasti donesu i usklade provedbene akte iz svoje nadležnosti, a na prvom mjestu izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, te da propišu poseban obrazac putem kojeg će se vršiti prijava i obračun poreza na prihode od frilens rada koji su direktno ostvareni iz inostranstva. Taj posao je u nadležnosti Ministarstva finansija FBiH.

Izmjene i dopune postojećeg Pravilnika i Obrazac AMS-1035 doneseni su tek prošle godine tj. stupili su na snagu po objavi u Službenim novinama u aprilu 2018 godine. Ovi akti, sami po sebi nisu sporni, ali je sporna njihova retroaktivna primjena, unazad sve do 2015. godine koja je utvrđena, ni manje, ni više, nego javnim “Pozivom” objavljenim na veb stranici Poreske uprave – navodi Dunović u obrazloženju Ustavnom sudu.
Javni poziv može da predstavlja isključivo sredstvo informisanja i podsjećanja građana na njihove obaveze koje su utvrđene zakonom, i čije izvršenje je blagovremeno omogućeno opštim aktima izvršne vlasti – od dana njihovog stupanja na snagu, a nikako sredstvo kojim se utvrđuje retroaktivno dejstvo akata, naglašava on.

Tvrdi da je ovakvo postupanje organa izvršne vlasti dovelo do domino efekta u pogledu kršenja ljudskih prava i sloboda širokog kruga građana ovog entiteta.

Kako ističe, građani koji su u prethodnom periodu ostvarivali prihode iz inostranstva nisu počinili nikakav poreski prekršaj, nego im je izvršavanje obaveze plaćanja poreza na ovu vrstu prihoda bilo onemogućeno propustom organa uprave.

U opširnom zahtjevu navodi i činjenice o ugrožavanju prava na slobodno tržište koje garantuje federalni Ustav i aludira na ugroženost frilens populacije, uglavnom mladih i obrazovanih ljudi koji će ukoliko nemaju podsticaj, nego osporavanja u vlastitoj zemlji, vrlo brzo odseliti u neku drugu gdje će moći da prodaju svoje talente i znanja.

Udruženje “Freelance” u BiH pozdravilo je podnošenje apelacije Ustavnom sudu, kao organizacija koja okuplja frilensere iz raznih krajeva BiH. Smatraju da je apelacija važan iskorak “ka rješavanju sage koja traje gotovo godinu dana”.

 

Izvor:(SrpskaInfo) 

Ostavite komentar: