Opada nivo Vrbasa i Vrbanje, kritično u Prijedoru

Hidrometeorološka situacija u Banjaluci je povoljnija nego sinoć i noćas. Stanje u Prijedoru teško i neizvjesno.

“Vrbas i Vrbanja su u opadanju, od ponoći do jutros Vrbanja je opala 83 centimetra. Vrbas opada u Delibašinom selu i ispod ušće Vrbanje u Vrbas u naseljima Lazarevo, Derviši, Trn, aktiviran je rezervni sastav Civilne zaštite Banjaluke “, izjavio je Željko Stojanović, portparol Uprave civilne zaštite RS i dodao da Vrbanja opada i u Čelincu.

U nekoliko naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas na snazi je vanredno stanje. Prema noćašnjim podacima Gradske uprave, najteža situacija je na području Derviša, odnosno na ušću rječice Široke u Vrbas, gdje je poplavljeno više domaćinstava.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upozorio je da je stanje u toj lokalnoj zajednici teško i neizvjesno, jer se izlila rijeka Sana.

Vodostaj te rijeke dostigao je nivo od 460 centimetara, što je za 40 centimetara više u odnosu na kritični nivo vodostaja ove rijeke kada se proglašava prvi stepen pripravnosti mjera zaštite od poplava.

Đaković je istakao da zasjeda Štab za vanredne situacije na kojem će biti proglašeno vanredno stanje, a biće preduzete mjere pomoći poplavljenom stanovništvu.

U tom gradu je prije dva dana zabilježeno izlivanje bujičnih voda, zbog čega je zaplavljeno oko 200 objekata.

Zbog izlivanja rijeke Sane na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most, u mjestu Žeger, potpuno je obustavljen saobraćaj, a obilaznica je preko Gomjenice, saopšteno je danas iz Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS).

U saopštenju se navodi da je, zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, u mjestu Ramići, potpuno obustavljen saobraćaj.

Na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac, u mjestu Marjanovac, nakon intervencije dežurnih službi povukla se voda, ali je zbog sanacije odrona, još neprohodno.

U Kostajnici su jutros proglašene vanredne mjere odbrane od poplava, kada je nivo rijeke Une porastao na 400 centimetara, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

“U protekla 24 časa Una je porasla za 150 centimetara i izlila iz korita, te poplavila nekoliko vikendica i poljoprivredne parcele u selima Mrakodol, Grdanovac i Petrinja i približila se stambenim objektima u Ulici Ranka Šipke u donjem dijelu grada”, naveo je Pašić.

On je dodao da se rječica Strigova, koja se juče izlila u selu Mrakodol i odsjekla pet domaćinstava, sada povlači u svoje korito, a ostao je odsječen jedan stambeni objekat.

Prema njegovim riječima, u toku je razvoženje vreća sa pijeskom na najkritičnije tačke, a svi putni pravci su još prohodni.

Na području opštine Prnjavor usljed obilnih padavina iz korita su se izlile rijeke Lišnja i Ukrina i zaplavile nekoliko objekata, potvrđeno je jutros Srni u Opštinskom štabu Civilne zaštite.

Rijeka Lišnja se izlila u Banjalučkoj ulici u prigradskom naselju Ratkovac gdje su zaplavljena tri objekta.

Saobraćaj se na magistralnom putu Banjaluka-Prnjavor u Ratkovcu kod Sofrića odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom, rekao je šef opštinske Civilne zaštite Zdenko Tupajić.

 

Izvor:(Mondo.ba)Ostavite komentar: