Omiljena ljetna poslastica: Po čemu se razlikuju „gelato“ i sladoled?

28.08.2023. | 12:57

Pronađite najpopularnije brendove ekskluzivno u Tropic i mojMarket trgovinama

Iako Italijani riječ „gelato“ koriste za opisivanje sladoleda, u mnogim drugim zemljama, naročito onim sa engleskog govornog područja, ta dva pojma ne opisuju istu stvar. Na prvi pogled „gelato“ i sladoled (eng. ice cream) su poprilično slični – slatki hladni deserti koji ne zahtijevaju pečenje. Oba se prave sa sličnim sastojcima, ali njihove sličnosti tu završavaju. Između njih postoje značajne razlike kada su u pitanju omjeri sastojaka i tekstura, ali i proizvodni procesi.

Ako se pitate koja od ove dvije poslastice je prva napravljena – to je, svakako, „gelato“! Moderni „gelato“ vuče korijene iz Italije još iz 16. vijeka, dok su stanovnici s druge strane okeana modernu verziju sladoleda upoznali tek dva vijeka kasnije. Međutim, i „gelato“ i sladoled prema mišljenjima istoričara vuku korijene iz azijskih kultura, gdje se još ranije konzumirao drobljeni led uz različite arome.

Dobro, ali po čemu se „gelato“ razlikuje od sladoleda?

I „gelato“ i sladoled su smrznuti mliječni deserti napravljeni od mlijeka, vrhnja, šećera, dodatka različitog voća ili aroma. Glavna razlika je u tome što „gelato“ ima niži postotak masnoće, više mlijeka nego slatkog vrhnja i proizvodi se procesom sporog mućenja. Zbog toga ima manje kalorija i manje zraka, što čini njegovu teksturu gušćom, a ukus punijim i koncentrisanijim u poređenju sa sladoledom.

Zbog svoje gustoće „gelato“ se obično čuva na višoj temperaturi od običnog sladoleda kako bi se osigurao savršen nivo kremaste teksture i svilenkasti završetak koji su bitne karakteristike svakog gelata. Takođe, postoje razlike u načinu na koji se poslužuju. Dok se sladoled grabi na kuglu i tako stavlja u kornet ili posudu, „gelato“ se pljosnatom špatulom razvlači po kornetu.

Ako ste ljubitelj jedne od ove dvije poslastice, sigurno će vas obradovati podatak da od ovog ljeta na našem tržištu možete pronaći autentični „gelato“ brenda Sammontana i to u dvije linije – Barattolino gelato u čašama i Gruvi gelato na štapiću, kao i dobro poznati američki „sladoled nad sladoledima“ HäagenDazs, ekskluzivno u trgovačkom lancu Tropic i mojMarket.

„Uvijek se trudimo da idemo nekoliko koraka naprijed i da svojim kupcima donesemo novitete koji su dostupni samo u našim marketima. Kvalitetni i prepoznatljivi brendovi Sammontana i Häagen-Dazs od početka ove ljetne sezone naišli su na pozitivne reakcije kupaca i veliku potražnju. Tome je svakako doprinijela i široka paleta različitih kombinacija ukusa koji su po prvi put dostupni na našem tržištu,navela je Aleksandra Marković, PR trgovačkog lanca Tropic i mojMarket.

/PR/