Olakšica za učenike: Besplatan prevoz za osnovce i srednjoškolce

Učenici iz Bratunca koji putuju do škole ubuduće će imati besplatan prevoz, dogovoreno je danas na sastanku načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića sa direktorima bratunačkih osnovnih škola i Srednjoškolskog centra.

Za ove namjene u opštinskom budžetu planirana je posebna budžetska stavka od 100.000 KM koja ranije nije postojala.

“Pored obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za prvu godinu srednje škole, iznašli smo mogućnost da od početka ove školske godine na području naše lokalne zajednice omogućimo i besplatan prevoz učenika. Prevoz će biti usklađen sa organizacijom nastave u školama. Sredstva za prevoz planiraćemo u budžetu i za iduću i sve naredne godine, kako bismo olakšali roditeljima i djeci”, rekao je Rankić.

On je izrazio očekivanje da će ovo doprinijeti da se mnogi učenici, koji su do sada pohađali škole u susjednim opštinama, vrate u bratunačke škole.

Rankić je pojasnio da je za učenike osnovnih škola participacija Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za prevoz iznosila 40 odsto od vrijednosti mjesečne karte, dok su 60 odsto plaćali roditelji i tu obavezu od sada preuzima opština.

On je poručio da je za naredni period dogovorena adaptacija autobuskih stajališta, odnosno da će biti napravljene nadstrešnice.

Prevoz će biti organizovan na putnim pravcima Polom – Bratunac, Žlijebac – Bratunac, Srebrenica – Bratunac, Konjević Polje – Bratunac i LJubovija – Bratunac.

Biće izvršena i dezinfekcija školskih prostorija kako bi učenici imali uslove za bezbjedan povratak u školske klupe, zaključeno je na današnjem sastanku.

Trenutno u Bratuncu osnovno i srednje obrazovanje pohađaju 1.584 učenika, od kojih će 357 đaka koristiti besplatan prevoz.

Ostavite komentar: