Olakšanje za žene u blaženom stanju! Fond finansira nove lijekove za trudnice

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske će od novembra finansirati lijekove generičkih naziva “enoksaparin” i “dalteparin”, koje najčešće koriste trudnice.

Ovaj prijedlog podržao je i Upravni odbor fonda, prvenstveno zato što te lijekove najčešće koriste trudnice sa dijagnozom trombofilije i venske tromboze, a u praksi se dešavalo da ih nema u domovima zdravlja, pa su ih morale same kupovati, saopštenoje iz FZO Republike Srpske.

Iz Fonda navode da će na ovaj način finansijski rasteretiti i domove zdravlja koji do sada nisu mogli uskladiti stvarne potrebe za ovim lijekovima sa svojim finansijskim mogućnostima, zbog čega se i dešavalo da ih nema u domovima zdravlja. U saopštenju se navodi da će se od novembra ovi lijekovi nabavljati prema posebnom programu FZO Republike Srpske i da se više neće nalaziti na listi lijekova domova zdravlja i ambulantama porodične medicine.

“Ovi lijekovi će se i dalje nabavljati putem javnog tendera, dok je i indikacija za ove lijekove nepromijenjena – nastavak bolničog liječenja”, dodaju iz FZO Republike Srpske.

Na osnovnu bolničku listu lijekova od novembra će, kako se navodi, biti uvršten novi antibakterijski lijek ertapenem (prašak za koncentrat za rastvor za infuziju) koji se koristi u liječenju infekcija kod djece, kao i odraslih uzrokovanim bakterijama koje su osjetljive na ertapenem.

“Sve ove promjene su dokaz dosljednosti FZO Republike Srpske koji je u proteklih nekoliko godina izdvojio znatna finansijska sredstva kako bi osiguranicima obezbijedio nove terapije u skladu sa svjetskim preporukama”, navodi se u saopštenju. U saopštenju se podsjeća da je samo u periodu od 2016. do 2020. godine uvedeno više od 30 novih lijekova, većinom najsavremenijih terapija, za specifična i teška oboljenja, koje su pacijentima dostupne u bolnicama, odnosno lijekova koji se nabavljaju u okviru posebnog programa FZO Republike Srpske.

Riječ je o, kako se navodi, terapijama za Goševu bolest, hemofiliju, liječenje HIV, metastatskih karcinoma prostate, kolorektalnog karcinoma, Hočkinovog limfoma, biološke terapije za neonkološke indikacije, šizofrenije, imunoterapije za melanom kože. Iz FZO Republike Srpske ističu da je riječ većinom o izuzetno skupim najsavremenijim terapijama, nove generacije, koje pacijenti oboljeli od pomenutih bolesti primaju i u drugim razvijenim zemljama svijeta.

Kada su u pitanju lijekovi koji se izdaju na recept, iz FZO Republike Srpske navode da je u posljednjih pet godina na ovu listu lijekova uvršteno 36 novih generičkih lijekova. Ti lijekovi su na listi zastupljeni sa više komercijalnih naziva, te ako se uzmu u obzir komercijalni nazivi i različite doze i oblici lijekova, radi se o više od 100 novih lijekova.

“Fond u skladu sa finansijskim mogućnostima konstantno osluškuje potrebe osiguranika i zdravstvene struke, a sve s ciljem obezbjeđenja što efikasnije i dostupnije zdravstvene zaštite”, navodi se u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Ostavite komentar: