Okončana akcija kontrole tehničke ispravnosti autobusa

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske, Asocijacija stanica za tehnički pregled vozila, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez Republike Srpske sproveli su, u periodu od 19.08. do 31.08.2019. godine, preventivnu aktivnost besplatne kontrole tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa.

U navedenom periodu je na 35 stanica za tehnički pregled u Republici Srpskoj, od 58 stanica koliko se prijavilo za učešće u ovoj akciji, izvršena vanredna kontrola tehničke ispravnosti 297 autobusa. Nedostaci su utvrđeni na 79 autobusa (26,6%). Najveći broj neispravnosti odnosio se na kočioni sistem – 71 vozilo, uređaje za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju – 31 vozilo, sistem za upravljanje – 10 vozila, elemente vješala, osovine i točkove – 16 vozila. Oprema je nedostajala na dva autobusa.

Svi autobusi na kojima su uočeni nedostaci upućeni su da iste otklone, te da nakon toga ponove tehnički pregled.

Ovom akcijom koja za cilj ima povećanje bezbjednosti đaka u saobraćaju i koja se tradicionalno provodi pred početak školske godine, svi subjekti koji učestvuju u sistemu bezbjednosti saobraćaja pružaju mogućnost prevoznicima da pripreme svoje autobuse, izvrše tehnički pregled i uoče eventualne nedostatke, kako bi ih na vrijeme mogli otkloniti i vršiti bezbjedan javni prevoz.

Troškove kontrole tehničke ispravnosti autobusa snosile su stanice za tehnički pregled, a ove godine akciji se odazvalo 58 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa, kao i 58 prevoznika-vlasnika vozila.

 

Izvor:(Vlada RS)

Ostavite komentar: