Oglasio se MUP RS povodom privođenja Brune Batinića u Banjaluci

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je rečeno da su policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, prilikom privođenja osobe čiji su inicijali B.B, postupali u skladu za zakonom, te pozvali instituciju Ombudsman za ljudska prava BiH, kao i sve instutucije i pojedince da prvo sagledaju činjenično stanje i da ne nasjedaju na dezinformacije i grubo iznošenje neistina.

– Policijski službenici su od navedenog lica zatražili na uvid ličnu kartu s ciljem njegovog legitimisanja – član 32 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, što je on odbio. Takođe, odbio je da kaže svoje ime i prezime, nakon čega je upozoren od policijskih službenika, član 30 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske – precizirano je u odgovoru iz MUP Srpske da prokomentarišu poziv institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH upućen pripadnicima MUP Srpske na, kako su naveli, profesionalnost i dosljednu primjenu zakonskih propisa.

Iz MUP naglašavaju da je lice B.B. potom pozvano u službene prostorije Policijske uprave Banjaluka radi utvrđivanja identiteta što je predviđeno Članom 33 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

– Nakon što je odbio da postupi po zakonito izdatom naređenju policijskih službenika, lišen je slobode u skladu sa Članom 37 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske – precizirano je u odgovoru iz MUP.

Prilikom hapšenja, kako navode, B.B. pružao aktivan otpor, otimajući se u namjeri da se istrgne policijskim službenicima iz ruke, pri čemu su policijski službenik i navedeno lice pali na asfaltnu podlogu i zadobili lakše tjelesne povrede, čime su se ispunili uslovi za hapšenje uz upotrebu sredstava sile, a u skladu sa Članom 47 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

– Sve navedeno je uočljivo i sa snimaka koji su prikazani putem društvenih mreža. Takođe, na snimcima se jasno vidi da ne postoji nikakav vid policijske brutalnosti, već da se lice koje pruža aktivan otpor savladava s namjerom preduzimanja službene radnje i stavljanja sredstava za vezivanje – istakli su iz MUP RS, prenosi SrpskaInfo.
Iz policije su pojasnili da je identitet ove osobe utvrđen po njegovom dovođenju u službene prostorije Policijske uprave Banjaluka, uvidom u njegovu ličnu kartu.

– Nakon utvrđivanja identiteta, licu je uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja – ometanje državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica u vršenju javnih funkcija iz Člana 24 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske. Lice je prihvatilo uručeni nalog, te je sinoć u 23.10 pušten iz službenih prostorija, s obzirom na to da su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje – precizirano je u odgovoru iz MUP Srpske.

Iz policije napominju da se sve navedeno može jasno potvrditi i snimcima koji postoje na društvenim mrežama, te kada je u pitanju odbijanje postupanja po zakonito izdatom naređenju policijskog službenika, praksa većine zemalja regiona u pogledu primjene zakonskih ovlašćenja je slična, što se lako može i utvrditi, prenosi SrpskaInfo.

– Takođe, u vezi sa pritužbama građana o navodnoj policijskoj represiji, Policijska uprava Banjaluka nije zaprimila nijednu prijavu, a u slučaju da ista pristigne postupiće se u skladu sa zakonskim procedurama – poručili su iz MUP Srpske i zamolili javnost, kao i zvanične institucije da prvo sagledaju činjenično stanje, a ne da nasjeduju na manipuacije i grubo izvrtanje činjenica koje zlonamjerno i kontinuirano sprovode pojedinci.

 

Ostavite komentar: