“Odsječeni smo od svijeta, pogotovo zimi”: Protest mještana zbog lošeg puta

U fočanskoj mjesnoj zajednici Čelebići danas je održan protest mještana zbog lošeg stanja reginalnog puta kojim su povezani sa centrom opštine, a koji je dionica puta prema Pljevljima u Crnoj Gori.

Stanovnici tri mjesne zajednice na platou kanjona Tare – Čelebića, Meštrevca i Zavaita ističu da je dugogodišnjom nebrigom nadležnih ovaj regionalni pravac dužine oko 50 kilometara, od čega je većim dijelom makadam, doveden u gotovo neprohodno stanje i pored činjenice da se sa tog područja izvlači ogromno šumsko blago. Oni su podsjetili da je za vrijeme posljednjeg rata ovaj pravac nazivan “putem spasa” jer je njime saobraćala autobuska linija Foča-Beograd i bio je tada najkraća veza ovog dijela Srpske sa Srbijom. Autobusi već odavno ne saobraćaju, a mještani kažu da ni taksisti ne žele da idu ovim putem, tako da su, kako ističu, odsječeni od svijeta, pogotovo u zimskom periodu.

Mještanin Nikola Pipović vjeruje da nadležni nisu u potpunosti upoznati o teškim uslovima za život na ovom području, jer se u suprutnom, kako kaže, ne bi moglo dozvoliti da jedan regionalni put, kojim se izvlači šumska građa, bude većim dijelom jedva prohodan makadam sa brojnim oštećenjima. On kaže da je sa ovog područja za stvaranje Srpske poginulo 70 boraca i pita zar mještani ne zaslužuju da imaju asfalt.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Zavait Vukola Sekulović rekao je da mještani traže da se lokalna vlast i poslanik u Narodnoj skupštini iz Foče angažuju kako bi resorno ministarstvo uradilo akcioni plan rekonstrukcije puta, ali ne makadamskim zastorom, već plan asfaltiranja.

Darko Lečić, koji je odrastao u Čelebićima, a danas kao ljekar radi i živi u Višegradu, priča da ovim protestom pokreću inicijativu za rješavanje ovog višedecenijskog problema od kojeg zavisi opstanak naroda na ovom području.

Mještani će inicijativu za rekonstrukciju puta, tačnije za njegovo asfaltiranje, uputiti na više adresa, kako nadležnim republičkim organima, tako i opštini Foča, a ukoliko u roku od mjesec ne bude dogovora o dinamici radova najavljuju blokadu puta na izlazu iz Foče prema Čelebićima.

Iz Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” rečeno je da je održavanje ovog regionalnog puta organizovano u skladu sa pravilnikom o redovnom održavanju, te da je u toku njegovo zimsko održavanje, nakon kojeg će se na afaltnom dijelu kolovoza vršiti krpljenje rupa, a na makadamskom nasipanje materijala.

Biće sanirano i klizište koje se pojavilo na toj dionici, a za ovu godinu je planirana i rehabilitacija 800 metara puta na relaciji Foča-Dragočava.

Ostavite komentar: