Održana 17. “Banjalučka tranzvezala”

Planinarsko društvo Kozara iz Banjaluke organizovalo je 17. akciju “Banjalučka tranzvezala”, koja je danas, uoči Dana Grada, okupila više stotina planinara iz Republike Srpske ali i regiona.

Ekspedicija je krenula u jutarnjim časovima u podnožju Banj Brda, zatim na Trešnjik, prolazak kroz Srpske Toplice, pa kanjonom Suturlije i na kraju povratak u planinarski dom na Šibovima iznad grada.

– Bez problema svi prelaze stazu. Ona generalno nije pretjerano zahtjevna, prilagođena je za sve rekreativce i ljubitelje prirode – kaže Aleksandar Svitić, vodič Planinarskog društrva “Kozara” Banjaluka.

Ljubiša Ramanda, predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske naveo je da se manifestacija tradicionalno organizuje u Banjaluci. Kako je istakao, staze su obnovljene, zbog čega se svesrdno zahvalio Turističkoj organizaciji i Planinarskom društvu “Kozara”, koji su se potrudili da ugoste sve učesnike.

Među planinarima uvijek postoji i podmladak. Mila je sa svojim tatom, djedom i sestrama uspješno prepješačila cijelu stazu.

– Bilo je jako lijepo i toplo pješačiti sa porodicom – istakla je Mija Stijaković, članica Planinarskog društva “Kozara”.

Banjalučka transferzala nalazi se na takozvanoj “Zelenoj ruti” turističke ponude “Via Dinarika”, tako da je rado posjećuju gosti iz inostranstva.

– Na transverzali sam treći put i staza je odlična – rekao je Brane Meh iz Planinarskog društva “Slovenj Gradec” Slovenija.

Planinarsko društvo “Kozara” iz Banjaluke biće naročito aktivno ove godine.

U planu su ekspedicije na nekoliko planina u BiH kao i edukativni kampovi za djecu i mlade.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: